А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

В Испания започна първото клинично изпитание на ваксина срещу коронавируса

14.09.2020 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

 

Днес в Испания започна първото клинично изпитание на ваксина срещу коронавируса, произведена от фармацевтичната компания „Янсен“, част от „Джонсън&Джонсън“. Тестването е на Фаза 2 и ще бъде проведено в две болници в Мадрид и една в Сантандер, информира БНР.

Ваксината на „Янсен“ ще бъде тествана при две групи, едната на възраст от 18 до 55 години, а другата над 65 години, като това проучване от фаза 2 ще продължи между четири и шест месеца.

В Мадрид са избрани 150 доброволци и 40 в Сантандер, върху които ще започнат да се прилагат първите дози от ваксината в продължение на 1 седмица. Те предварително са декларирали, че са здрави и не са боледували от коронавирус.

От фармацевтичната компания увериха, че предклиничните резултати са показали, че тя осигурява много добра защита срещу коронавируса. С ниските дози при изследването ще се види дали организмът на доброволците ще генерира неутрализиращи антитела срещу тези антигени, които са били инжектирани.

Освен в Испания ваксината ще се тества и в Белгия и Германия върху 550 доброволци. Първата фаза вече и проведена в САЩ и Белгия.

 

още от Новини от деня