А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Искаме строга организация и подпомагане на донорството и трансплантациите във всяка болница

19.10.2018 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

 

Искаме строга организация и подпомагане на донорството и трансплантациите във всяка болница„Направихме национална среща с координаторите по донорство, където всеки каза какви пречки има, за да можем да изчистим излишната бюрократщина. Превели сме и сме разпространили по екипите опита на Хърватска и Испания, които са най-проспериращите държави в тази посока – трансплантация и донорство. Работи се за облекчаване на всички процедури“. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков (на снимката) по време на откриването на първата чешма паметник, посветена на хората, които чрез донорство даряват живот. Инициативата, която бележи началото на националното движение „Чешми за донорство”, се осъществява съвместно от Изпълнителната агенция по трансплантация и „Сдружение на пациенти с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация”.

„В момента искаме във всяка една болница да има строга организация и подпомагане от страна на болничното ръководство на тези процеси, защото се изискват мултидисциплинарни екипи. Ще бъдат разписани и правилата за създаване на центрове за предтрансплантационен контрол и оценка и за следтрансплантланционна грижа. Българският закон е добре построен. В него е записано, че ако няма изричен отказ в регистъра на агенцията, може да се пристъпи към взимане на органи. Това в България не се случва поради морални съображения. Винаги се питат близките дали биха се съгласили да дарят органите на починалия. Трябва да бъдат убедени близките, че дарявайки орган, спасяват живот“, подчерта д-р Пенков.

Той допълни, че в момента донорството не върви гладко, тъй като имаме едва 11 донора от началото на годината до момента, а трябва да са 70. За целта трябвало да се подобрят всички процеси – вътреболнични, извънболнични и между болниците. „Навсякъде в предмета на дейност на болниците в Испания е записано, че те се занимават с донорство. Това е записано в лицензите на болниците. Това трябва да се въведе и тук“, каза д-р Пенков.

Той посочи, че се търси сътрудничество с държави извън осемте членки на Евротрансплант като Италия, Куба, Турция. Като причина защо се налага да се търси широко сътрудничество д-р Пенков посочи отговора от клиниката в Есен от ноември месец 2016 г., който гласи, че поради рязкото намаляване на органи в Германия и голямата листа на чакащи там, не могат да приемат наши пациенти. „Затова ние трябва да станем пълноправен член на Евротрансплант и да създадем наша транспланталогична програма тук у нас“, каза той.

 

още от Избор на редактора