А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Интересът към професията „акушерка” не спада през годините

22.01.2016 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Все повече обаче подготвените кадри избират да практикуват в чужбина.

 

Интересът към професията „акушерка” не спада през годинитеИнтересът към професията „акушерка” не спада през годините, но все повече стават готовите кадри, които избират да практикуват в чужбина. Това мнение изрази старшата акушерка на родилното отделение в МБАЛ „Св. Анна” Силвия Русева, предаде Moreto.net.

Тя допълни, че докато през 1903 година от 113, завършили специалността в чужбина, 77 се завръщат да работят професията си у нас, то повече от 100 години по-късно кадрите се обучават тук, но предпочитат да работят извън България. Средната заплата у нас на акушерка е около 600-650 лева.

„Много момичета завършват акушерство, но поради различни обстоятелства, сред които основно икономически причини, се ориентират да работят в извънболничната помощ. Ако останат да работят в България, основно практикуват в кабинети. Грижат се за бременните в доболничната помощ и за женските консултации”, коментира Русева.

Старшата акушерка е категорична, че образованието у нас е изключително добро. Предлага необходимата учебна база и подготовка, което води и до излизането на изключително добре обучени кадри.

 

още от Избор на редактора
още от Гинекология