А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Иновативна терапия срещу рак

28.04.2016 / 13:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Ще бори повторното развитие на болестта.

 

Иновативна терапия срещу ракИзследователите са модифицирали генетично имунни клетки, които подсилват естествената защита на тялото, като в същото време „запомнят” злокачественото заболяване и противодействат на повторната му поява, изпълнявайки ролята на ваксина. Създателите на терапията я оприличават на „живо лекарство”, което предотвратява завръщането на рака и го отстранява от тялото, предаде „Фокус”.

Новото изследване, представено в рамките на годишната среща на Американската асоциация за развитие на науката (AAAS) във Вашингтон, доказва за пръв път, че генетично модифицирани „Т-клетки с памет” са в състояние да останат в тялото в продължение на 14 години.

При тестове в болница в Милано десетима пациенти с трансплантиран костен мозък са били подложени на стимулиращата имунната система терапия, включваща Т-клетки с памет. Учените са установили, че Т-клетките продължават да са в тялото 14 години по-късно. Имунотерапиите, които разчитат на собствената защита на тялото са алтернатива на причиняващите тежки странични ефекти химиотерапии. Едно от най-големите предизвикателства обаче е да се постигне трайност на внесените в имунната система промени.

 

още от Новини от деня
още от Онкология