А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Иновативна технология дава възможност парализирани да използват ръцете си

24.07.2019 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Австралийското изследване обхванало 16 души на средна възраст 27 години.

 

13 парализирани отново използваха ръцете си за някои дейности, благодарение на технология за трансфер на нерви, която може да се добави към използваната вече технология за трансфер на сухожилия. „Получените резултати навеждат на мисълта, че трансферът на нерви може да доведе до същите функционални подобрения, както при трансфера на сухожилия“, заявяват авторите на австралийското изследване, цитирано от ЦЗПЗ.

Изследването обхванало 16 души на средна възраст 27 години. Преди по-малко от 18 месеца всички те получили увреждане на гръбначния мозък, което довело до парализа. В повечето случаи причината била автомобилна катастрофа или нараняване при спортуване.

Операцията се изразила в отнемане на нерви, свързани с все още функциониращ мускул край мястото на нараняването и свързване с нерви на парализирания мускул. Хирургичните разрези са малки, а обездвижването след операцията - по-кратко, отчитат учените.

Идеята била да се реанимират парализираните мускули. Екипът прибягнал до 59 трансфера на нерви, но при 10 пациенти бил извършен и трансфер на сухожилия.

Две години по-късно, 13 от болните могат да протегнат ръце, да разтворят длани, да държат с ръце предмети, за да се хранят и да мият зъбите си.

Според изследователите обаче са необходими допълнителни изследвания с повече участници, за да се установи за кои пациенти е най-голяма вероятността интервенцията да бъде успешна.

 

още от Избор на редактора
още от Неврохирургия
още от Ортопедия