А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Имплант за артропластика на малки стави при ходило и ръка

28.05.2019 / 16:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Беше представен от „Медицинска Техника Инженеринг“ ООД.

 

В рамките на II Национална конференция на „Българското дружество по хирургия на ходилото и глезена", за която вече ви информирахме, МТИ ООД представи на своя щанд RegJoint™, продукт, разработен от финландската компания Scaffdex. RegJoint™ е имплант в тъканното инженерство, предназначен за артропластики в малки стави при ръка и ходило. Какво разказа пред Здравен навигатор инж. Tuija Annala - CEO на компанията:

Нашата компания е със седалище във Финландия. Тук представихме малки ставни протези за ходило и ръка. RegJoint™ - продукт, разработен и произведен от нашата компания. Фирмата ни работи от 2011 година, а в България първата операция с наш продукт беше извършена през септември миналата година.

RegJoint™ е имплант в тъканното инженерство, предназначен за артропластики в малки стави при ръка и ходило. Конкретните целеви стави са метатарзофалангеални I-V, (MTP I-V), карпометакарпални I (CMC I), метакарпофалангеални II-V (MCP II-V) и проксимални интерфалангеални (PIP) стави. RegJoint™ е произведен от биоразорбируеми поли-96L/4D-лактидни кополимерни влакна. Това е порест, подобен на диск имплант, чиито влакна предлагат основа за прикрепване на фибробластите на пациента, а порестата структура позволява свободния поток от хранителни вещества и клетъчни метаболити в и извън структурата, като се повишава доброто състояние на клетките и позволява врастването на новата тъкан към импланта. RegJoint™ основно се разгражда в продължение на 15 до 24 седмици ин-виво, а пълната резорбция е в рамките на една година, в зависимост от физиологията на пациента. RegJoint™ осигурява врастването на фиброзните тъкани и позволява постепенно оптимизиране на подмяната на импланта със съединителна тъкан, осигуряваща гъвкава и издръжлива псевдо става.

Имплантирането на RegJoint™ не изисква специфични инструменти.

Имплантът е приложим за пациенти с разрушаване на ставите на ръцете или ходилото, което се дължи например на ревматоиден артрит или остеоартрит. Поставянето на RegJoint™ се налага, когато заболяването нарушава нормалните ежедневни дейности поради болка или функционални ограничения, които не могат да бъдат контролирани с консервативни методи. При контролирани, рандомизирани клинични проучвания на RegJoint™, времето от диагнозата до операцията варира между 1-60 години при ревматоиден артрит и между 1-42 години при пациенти с остеоартрит.

Снимка: Здравен навигатор-Хирургия

 

още от Новини от деня
още от Ортопедия