А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Хората с очни заболявания се увеличават –

21.12.2015 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Причината е по-добрата диагностика.

 

Хората с очни заболявания се увеличават –Това коментира проф. Ива Петкова, офталмолог в Александровска болница, цитирана от БТА.
Заболяванията на очите, свързани с напредналата възраст, се увеличават поради застаряването на населението. Също така се увеличават и някои общи заболявания, които предизвикват някакви патологии в окото, като например диабет, посочи специалистът. Всеки пациент, навършил 45 години, трябва през 2-3 години да се преглежда от очен лекар. Хората, които в рода си имат болни от глаукома, също трябва да се консултират с офталмолог, препоръча проф. Петкова.
Превенцията е профилактиката, а ние, улисани в ежедневието си, забравяме както за очите, така и за другите болести, отбеляза лекарят. По думите й сухата макулна дегенерация е свързана основно с възрастта и е все по-често срещана сред нашето население. Поливитамините с лутеин може по някакъв начин да помогнат задържането на процеса, допълни тя. Независимо от това, че в днешно време екраните на компютрите са много добре защитени, е добре да се носят очила за работа с компютър. На работещите пред монитори препоръчваме да си слагат изкуствени сълзи, посочи проф. Петкова. Тя информира, че близо една трета от населението има нужда от изкуствени сълзи.

 

още от Новини от деня
още от Офталмология