А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Хирургът с 45-годишен стаж - акад. Дамян Дамянов, с номинация за цялостен принос в медицината

13.09.2016 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Специалистът е консултирал над 55 000 български и чуждестранни граждани и оперирал близо 10 000 от тях.

 

Хирургът с 45-годишен стаж - акад. Дамян Дамянов, с номинация за цялостен принос в медицинатаХирургът акад. Дамян Николов Дамянов получи престижната номинация за Цялостен принос в медицината от Медицинските Оскари. Церемонията е на 12 октомври в балната зала на хотел Рамада, съобщават организаторите от ВИП Комюникейшън.

Акад. Дамянов е университетски преподавател и лектор с повече от 45-годишен стаж. Автор и съавтор е на над 30 книги и учебници, повечето от които са под негова редакция, както и на над 300 публикации в български и чуждестранни списания.

Хирург с над 45-годишен стаж. Консултирал над 55 000 български и чуждестранни граждани и оперирал близо 10 000 от тях.

За активната си медицинска и обществена дейност е носител на много награди. Награден е с орден „Стара планина” – І степен и орден „Кирил и Методий”, с почетен знак „Марин Дринов” на лента на Българската академия на науките, с почетните знаци Ескулапус и Панацея на Медицинския университет, София. Избран е за почетен гражданин на град Шумен и на град Велики Преслав.

Хирургът с 45-годишен стаж - акад. Дамян Дамянов, с номинация за цялостен принос в медицината

Организатор е на повече от 30 научни събития с хирургична тематика с национален характер. Членува в Научното дружество по гастроентерология и в Българската асоциация на хирурзи, гастроентеролози и онколози. Член е на Немската асоциация на хирурзите, на Международната Асоциация по чернодробно-панкреатична и жлъчна хирургия, на Международната асоциация на хирурзи, гастроентеролози и онколози, на Еврохирургия по време на нейното съществуване, като е вицепрезицент на българската секция. Почетен член е на Румънското и Македонското хирургични дружества. От 1979 г. става член на Съюза на учените в България, като през периода 1990 – 1998 г. е негов зам.-председател, а от 1998 до 2015 г. – председател. Член е на редколегиите на четири български списания и три чуждестранни.

Роден на 24 февруари 1946 г. в с. Драгоево, Варненска област. Завършва гимназия в гр. Шумен. Следва медицина във Висшия медицински институт – София от 1964 до 1971 г.

Започва работа като хирург – ординатор в Хирургичното отделение на Първостепенна окръжна болница, гр. Хасково. През 1972 г. постъпва като стажант-асистент в Катедрата по болнична хирургия на Института за специализация и усъвършенстване на лекарите (ИСУЛ) в гр. София. През 1974 г. след конкурс става асистент в преименуваната вече Катедра по коремна хирургия към Медицинска академия. Същата година получава специалност по хирургия. През 1979 г. защитава дисертация и получава научната степен „кандидат на медицинските науки”, а през 1991 г. – научната степен „доктор на медицинските науки”. На базата на тези научни степени през 1985 г. е избран за „доцент по хирургия”, а през 1996 г. – за „професор по хирургия”. Специализирал е трикратно в Германия, а също в Италия, Гърция и Русия.

Още през 1995 г. е избран за завеждащ Клиниката по хирургия към Клиничния център по гастроентерология при Медицински факултет на Медицински университет, София. Четири години по-късно е избран и за ръководител на този клиничен център. Такъв остава до 2016 г. Същевременно в рамките на един мандат е член на Академичния съвет на Медицинския университет, София, а в рамките на два мандата – на Факултетния съвет на Медицинския факултет към същия университет. От 2006 г. става член на Президиума на Висшата атестационна комисия и зам.-председател на същата.

През 2008 г. е избран за член-кореспондент на Българската академия на науките, а през 2012 г. – за академик, а половин година по-късно и за заместник-председател на Академията.

Акад. Дамянов е активен научен и обществен деятел. Член е на Българското хирургическо дружество от 1972 г., а става негов председател в продължение на три последователни четиригодишни мандата през периода 2002 – 2014 г.

Второто издание на годишните награди NATIONAL MEDICAL AWARDS 2016 ще възнагради хуманизма и отговорността на лекари, болници, клиники и екипи с доказани значими постижения в областта. Партньори на събитието са Български лекарски съюз и други браншови организации.

Хирургът с 45-годишен стаж - акад. Дамян Дамянов, с номинация за цялостен принос в медицината

Акад. Д. Дамянов с част от екипа си в ИСУЛ.

Хирургът с 45-годишен стаж - акад. Дамян Дамянов, с номинация за цялостен принос в медицината

 

още от Избор на редактора
още от Гастроентерология
още от Онкология