А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Хирургията подобрява качеството на живот на голяма част от пациентите

10.02.2015 / 11:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Това отбеляза известният испански специалист проф. Хосе Мариа Ласо.

 

Хирургията подобрява качеството на живот на голяма част от пациентитеСпециалистът извърши за първи път у нас супермикрохирургична операция на пациент с постоперативен лимфедем (лимфен застой).
Проф. Ласо, разкажете малко повече за метода, който приложихте за пръв път в България.
Заболяването засяга голяма част от популацията, както в Европа, така и в САЩ. Хирургията дава възможност проблемът да бъде преодолян и да се подобри качеството на живот на голяма част от пациентите.
При интервенцията се свързват лимфните съдове с венозните на микрониво, след което се прави свързване с една голяма вена, намираща се до сърцето. Да се работи по този начин е доста опасно. Неслучайно се работи със специален инструментариум и на микрониво. Операцията изисква много добра консултация, висококачествена техника и пр.
Хирургията подобрява качеството на живот на голяма част от пациентите
Има ли според вас условия в България да се извършват такъв тип интервенции?
Дойдох в страната ви по покана и молба на д-р Йорданов, с когото сме работили заедно в Испания. Според мен той е великолепен специалист в областта. Самото извършване на интервенцията в България е един сериозен плюс и за пациента, който след операцията ще има по-добро качество на живот.
Що се отнася до възможностите за развитие в България, а и като цяло в Европа и в САЩ, трябва да се отбележи, че пациентите се концентрират основно във физиотерапията, а това означава неинвазивно лечение. Резултатите за пациентите обаче не са толкова добри, сравнено с извършването на една операция. Тоест, една подобна интервенция е по-добрият вариант за самите болни.
Има немалко хора, които предпочитат да се лекуват с физиотерапия, тъй като се страхуват от операциите. Резултатите обаче сочат, че извършването на интервенцията подобрява значително качеството на живот на пациентите след това.
Рискът при операцията зависи от това какъв точно е нейният вид. Едната техника предвижда да се оперира на лимфно ниво и тогава няма начин да бъде засегнат важен вътрешен орган или някакъв съд. Този подход се прилага основно в Япония. В Европа се работи главно другата техника, която предвижда премахване на самите лимфни възли, в зависимост от конкретния случай. Тогава се работи на вътрешно ниво и пациентът се оперира под обща анестезия. При първия подход, тъй като се работи на подкожно ниво, може да се прилага и локална анестезия.
Трябва ли да има систематизиран подход и кой трябва да наблюдава пациентите в следоперативния период?
При нас още при самото диагностициране на пациентите и установяването на болестта, която най-често е злокачествена, до финализиране на лечението и проследяване за евентуални усложнения, за тях се грижи цял екип от специалисти.
Петър Колчев, издател
(В интервюто са използвани въпроси и на други медии)
Хирургията подобрява качеството на живот на голяма част от пациентите
От ляво на дясно - д-р Йордан Йорданов и проф. Хосе Мариа Ласо.
Хирургията подобрява качеството на живот на голяма част от пациентите

Снимки: Surgery

 

още от Интервюта
още от Пластична