А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Хирургията на епилепсията е насочена към пациенти, които не се влияят от медикаментозно лечение

16.10.2014 / 13:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Това коментира д-р Красимир Минкин.

 

Хирургията на епилепсията е насочена към пациенти, които не се влияят от медикаментозно лечениеД-р Минкин, бяхте един от участниците в събитието „Шумен и приятели”. Разкажете кога се прибягва към хирургия на епилепсията?
Идеята на хирургията на епилепсията е да помогне за лечението на тези 20-25% от пациентите, които не се влияят от антиепилептични медикаменти. За съжаление, много често, при тези пациенти се препоръчва т.нар. „рационална” политерапия. Т.е. опитване на медикаменти до безкрай, докато самите пациенти не се откажат от невролога си, защото виждат, че смяната на терапията не води до подобрение и то понякога с десетилетия.
Този процент за България означава приблизително около 240 пациенти годишно. При тях си струва да се прецени възможно ли е да се направи хирургия на епилепсията. При около половината е възможно. С екипа, който работим, през последните осем години сме се посветили да създадем възможно най-благоприятните условия за преценка на тези пациенти.
Кога е възможно и кога не е?
Възможно е, когато има една епилептогенна зона, т.е. когато пристъпите тръгват от едно място, а не отвсякъде. Има пристъпи, които тръгват от много места, от места, които не можем да оперираме. Когато пристъпите тръгват от едно място и разберем къде се крие това място в мозъчната повърхност, която е доста голяма-около четвърт квадратен метър, ако имаме няколко виновни квадратни сантиметра и е възможно да ги махнем, то ние можем да спрем пристъпите. Нашата цел е много често тези изследвания е да продължават много често дори и до една година, за да можем да разберем откъде идва проблема. Всички тези изследвания са безплатни за пациента. Правим магнитен резонанс, Видео ЕЕГ, правим 5скенер, СПЕКТ, инвазивно ЕЕГ. След това има различни типове интервенции, които помагат да се спре епилесията и в 70% след хирургичната намеса сераме напълно пристъпите.
Хирургията на епилепсията е насочена към пациенти, които не се влияят от медикаментозно лечение
Какво показват резултатите?
70% -пълен контрол, 20 на сто-подобрение и 10% , в които нямаме успех.
Как взимате решенията кои пациенти са подходящи? Кой персонално ги взима?
Важно е да се каже, че решенията не се взимат самостоятелно. Ние виждаме пациента, чуваме историята и казваме: „Ти си за изследвания”и след това екип от невролози, неврохирурзи, невропсихолози и радиолози, решаваме коя е зоната, виновна, и това се прави това навсякъде по света.
Колко пациенти сте оперирали досега?
144, а сме изследвали над 350 души.
Имаше въпроси от залата по какви протоколи работите?
Работим по протокол, който е създаден във Франция, в клиниката „Сейнт Ан” в Париж , създала хирургията на епилепсията и е грешно твърдението да има общонароден протокол, който решава тези неща. Всеки Център следва някакъв протокол, ние сме харесали този. Сега участваме в проект на ЕК, чиято мисия е да бъде създаден общ европейски протокол за фармакорезистентните епилепсии.
Всъщност подтекстът на въпроса от залата, беше, че трябва да има комисия, която да контролира работата на екипа.
Това може да означава също, че след като има една извършена работа, трябва да има и контрол над нея?
Отговорността е на екипа. Когато отивате на лекар, кой поема отговорността за терапията?! Лекарят. Ако аз допусна грешка, в съдебната зала ще отговорям аз самия. Разбира се, винаги е добре да има контрол и затова каним колегите да работим заедно, именно така ще могат и да осъществяват контрол над качеството на работата ни.
Виляна Колчева
Снимка: Здравен навигатор

 

още от Неврохирургия
още от Интервюта