А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Хирургия на живо

14.10.2015 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Ще демонстрират лекарите от Клиниката по очни болести в УМБАЛ „Свети Георги“.

 

Хирургия на живоСъбитието ще е част от Десетия юбилеен витреоретинален симпозиум. Той ще бъде на тема „20, 23, 25+, 27+ G PPV: QUO VADIS” и ще се проведе в Пловдив на 24 и 25 октомври. Това съобщи проф. д-р Нели Сивкова (на снимката), ръководител на Клиниката по очни болести в УМБАЛ Свети Георги“, председател на СНЦ Българска Асоциация Ретина“ и главен организатор на събитието.
Домакин на симпозиума с международно участие по традиция са Университетската очна клиника и Катедрата по очни болести към Медицински университет - Пловдив. Форумът ще бъде открит в 13:30 часа на 24 октомври, събота, с лекционна програма в зала „Пловдив-1“ на „Новотел“ Пловдив. На втория ден – 25 октомври, неделя, от 9:00 до 13:00 часа, ще бъде демонстрирана хирургия на живо“.
От операционна зала на Клиника по очни болести при УМБАЛ Свети Георги” ще бъде демонстрирана безшевна парс плана витректомия. Този тип хирургия представлява един от най-съвременните методи за извършване на безшевна, максимално щадяща хирургия на ретина и стъкловидно тяло. Проф. Сивкова уточни, че ретината е „мозъкът на човешкото око“, поради което е особено важно манипулациите да са щадящи и безшевни.
Подходящи за този тип хирургия са пациенти с мътнини в стъкловидното тяло, с диабетна ретинопатия (усложнение на захарния диабет), със заболявания на ретината, които се лекуват с такава хирургична интервенция и др. Ще се извърши и комбинирана хирургия – премахване на катаракта (старческо перде) и безшевна витректомия (хирургия на ретина и стъкловидно тяло).
С помощта на аудиовизуална връзка от операционната очни лекари от цялата страна и чужбина ще наблюдават хода на операциите. Те ще имат възможността в реално време да задават въпроси на хирурга. Сателитната връзка ще свърже операционната и със зала „Пловдив-1“ на „Новотел“ Пловдив, където операциите ще се наблюдават в реално време.

 

още от Новини от деня
още от Офталмология