А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Хирургия на живо в УМБАЛ „Свети Георги”

04.12.2012 / 12:52 - surgery.bg
 
 Facebook

Демонстративни операции ще направи д-р Димитрий Кухели.

 

Хирургия на живо в УМБАЛ „Свети Георги”Хирургия на живо за лечение на атеросклероза на долни крайници ще демонстрира на 6 декември в Отделението по инвазивна кардиология на УМБАЛ Свети Георги” гост-лекторът и експерт в тази медицинска област д-р Димитрий Кухели от Словения.


Операциите са част от обучителния курс на тема „Лечение на критична исхемия на долни крайници”, организиран на 5 и 6 декември в пловдивската университетска болница. На него ще присъстват интервенционални и инвазивни кардиолози и съдови хирурзи от лечебни заведения в Пловдив. Това обясни ръководителят на Отделението по инвазивна кардиология към Клиниката по интервенционална кардиология на УМБАЛ „Свети Георги” д-р Гинчо Тонев.


За първия ден е насрочена презентация на д-р Кухели. Той ще представи професионалния си опит в областта на исхемията на долни крайници. В рамките на целия втори ден, 6 декември, гостът от Любляна и д-р Гинчо Тонев ще извършат демонстративни операции на трима пациенти с атеросклероза на краката, като в промеждутъците между интервенциите ще отговарят на въпросите на участниците в обучението.


Д-р Димитрий Кухели е зам.-директор на Института по клинична радиология в родната си страна и началник на Отдела по интервенционална радиология в Медицинския университетски център в Любляна, Словения. Това разказа д-р Тонев, който ще асистира на д-р Кухели и в трите операции на пациенти със съдови заболявания на краката.


Атеросклерозата е прогресиращо хронично заболяване, което засяга вътрешния слой на големите и средните артерии – в тях се отлагат мастни вещества и стените на съдовете стават по-дебели и по-твърди. Прояви на атеросклероза се наблюдават при всички възрасти.


За по-ранната поява и по-тежкото протичане на заболяването допринасят наследствеността, захарната болест, високото кръвно налягане, преяждането и затлъстяването, застоялият живот, тютюнопушенето, прекомерната консумация на алкохол, кафе и силен чай, умствената преумора, нервно-психичните напрежения, неприятните изживявания, смущенията на някои жлези с вътрешна секреция, обясни д-р Тонев.

 

още от Новини от деня
още от Сърдечна