А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Heart Team е бъдещето при лечението на пациенти със сърдечносъдови рискове

10.04.2017 / 15:21 - surgery.bg
 
 Facebook

Това бе сред най-коментираните и основни акценти на зимното училище за специализанти по кардиология, което се проведе в к.к. Боровец.

 

Oрганизатор на форума беше Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ).

Именно отборната работа на кардиолози и кардиохирурзи, както и на друг тип специалисти – от всички области, залегна в програмата на обучението. Събитието беше подкрепено и спонсорирано от фармацевтични компании, сред които Amgen и Sopharma. По време на курса бяха представени и различни клинични случаи от практиката, които – със своята уникалност – илюстрираха чудесно как трябва да се работи в екип с всякакви специалисти, за да се постави правилната диагноза на пациента.

Сред модераторите бе и доц. Токмакова. Ето какво разказа тя пред „Здравен навигатор“:


Heart Team е бъдещето при лечението на пациенти със сърдечносъдови рискове


Доц. Токмакова: „Кардиолози и кардиохирурзи трябва да се учат да вземат съвместни решения“

Зимното училище за специализанти по кардиология е отворено за всички бъдещи кардиолози, независимо на кой етап от специализацията са. Сред участниците видяхме и голям брой специализиращи кардиохирургия. Тук е моментът да отбележа, че в кардиологията все повече и повече се говори за работа в екип, за т.нар. heart team, така че специализиращите кардиолози и кардиохирурзи трябва да се учат да вземат съвместни решения. Доста полезно за тях и бъдещите им пациенти е това, че се срещат на този тип обучения. Има организирани състезания между представители на най-големите кардиологични школи от страната – София, Пловдив, Плевен и Варна. Идеята е да изберат предизвикателен случай от практиката си – като представяне, диагностика, лечение и краен резултат. Комисията, съставена от модераторите на сесиите, отличава и награждава най-добрите случаи. Имахме възможност да чуем няколко невероятни такива и изборът ни е доста затруднен. Всички бяха на много добро ниво и като казуси, и като начин на представяне, като дискусии, и като излизане от ситуацията. А това, че сме затруднени в избора на най-добър, е изключително добра новина за нас, защото виждаме до каква голяма степен зимното училище представлява интерес за специализантите и как те гледат на него, като на сериозно предизвикателство и възможност за изява.


Heart Team е бъдещето при лечението на пациенти със сърдечносъдови рискове


По време на състезанията, отборът на УМБАЛ „Пълмед“ представи клиничен случай, който беше квалифициран като онкокардиологичен. Екипът специализанти, които са работили по него и изнесоха презентация пред колегите си, се състои от д-р Кехайов, д-р Екатерина Петкова, д-р Анастас Кръстев и д-р Димитър Сертов.

Ето какво разказа пред „Здравен навигатор“ д-р Веселин Кехайов, който е специализант II година в УМБАЛ „Пълмед“:


Heart Team е бъдещето при лечението на пациенти със сърдечносъдови рискове

Отляво на дясно: Димитър Сертов, Веселин Кехайов, Екатерина Петкова, Анастас Кръстев

Д-р Кехайов, представихте един много интересен случай на онкокардиология. Разкажете ни как попаднахте на него, как го разгадахте и третирахте.

Случаят наистина е много интересен и рядък. Става въпрос за жена, която не е подозирала, че боледува от нещо сериозно – до момента на постъпването си в болницата. Беше докарана от Бърза помощ в нашето отделение по повод на болка в гръдната област. И оттам тръгна всичко. В хода на диагностичните изследвания, които направихме, се установи, че има не само сърдечна, но и белодробна патология, която се оказа по-тежка и водеща и възпрепятства терапевтичните ни възможности. Случаят е много показателен за нас кардиолозите, защото илюстрира нещо, което трябва да имаме предвид при пациенти със заболявания извън сърдечносъдовата система.

Какви изследвания направихте, за да бъде установено състоянието на пациентката?

Първоначално я третирахме в съответствие с препоръките за лечение на инфаркт на миокарда, защото тя дойде с ЕКГ-данни именно за такъв проблем. Следвахме препоръчания алгоритъм и установихме, че всичко тръгва от заболяване извън сърдечносъдовата система. Благодарение на нас се установи, че има тумор в белия дроб.

Колко често в практиката се появява един подобен онкокардиологичен случай?

Случаите от това естество са редки. Специално проявата при тази пациентка беше такава. Засягането на сърцето по подобен начин не е нещо, което се вижда често. Нашите кардиолози, които са с дългогодишен опит от по 20-30 години, не бяха виждали такова нещо.


Heart Team е бъдещето при лечението на пациенти със сърдечносъдови рискове


Кажете ни и няколко думи за самото зимно училище. Какво представлява то за вас и какво ви дава?

Аз и колегите ми за първи път присъстваме на този форум и сме много приятно изненадани. Страхотна е идеята, защото ни позволява да се запознаем с колегите от цяла България. Осъществяваме контакт с лидерите в кардиологията и виждаме начина, по който те мислят. Виждаме и изискванията им и всичко това ни мотивира да станем още по-добри. Виждаме колко много имаме да учим.

С представянето на вашия случай, доказахте, че и те има какво да научат от вас – специализантите.

Да, наистина и те научиха нещо ново покрай нашия клиничен случай. Всички научиха нещо нова. Така че сме си взаимно полезни. Такива инициативи са много хубави и за обучението на младите хора, и за мотивацията им.

Специалистът по ендокринология проф. Боянов чудесно илюстрира важността на отборната работа, когато съществува риск от сърдечносъдови инциденти.

Проф. Михаил Боянов, ендокринолог: „Мнозина пациенти страдат от липсата на самодисциплина“


Heart Team е бъдещето при лечението на пациенти със сърдечносъдови рискове


Проф. Боянов, направихте много интересно сравнение с Тримата мускетари по време на лекцията Ви за сърдечносъдовия риск при диабетно болни. Какво визирахте с него?

„Тримата мускетари“ е една представа, въведена преди 15-ина години от изследователите с най-голям опит в областта на захарния диабет тип II и инсулиновата резистентност. В създаването на това понятие участва проф. Ралф Де Фронзо от американската диабетна асоциация. Става дума за нарицателното понятие за основните участници в патогенезата на захарния диабет тип II: мускулите, мастната тъкан, черният дроб и панкреасната бета-клетка. Така се въведе понятието за Тримата мускетари (плюс Д'Артанян): мастната тъкан се отъждествява с Портос, който е с наднормено тегло; черният дроб – с Атос, който пие от мъка; мускулите - с Д'Артанян, който е млад и силен; и нежната панкреасна бета-клетка се отъждествява с деликатния Арамис.

Говорим за сърдечносъдов риск и диабет; можем ли да направим сравнение между старата школа и новата – при методите на лечение, използваните медикаменти и как това се отразява на въпросния сърдечносъдов риск?

Всички нови медикаменти имат за цел да понижават кръвната захар, но по по-физиологични механизми и с избягване на хипогликемии, наддаване на телесно тегло и сърдечносъдови събития. Акцентът в днешното виждане за антидиабетната терапия не е кръвната захар, тя е само един от рисковите фактори за сърдечносъдова смъртност. Акцентът е цялостното повлияване на тази смъртност. Да, от старите медикаменти има такива, които влияят благоприятно, например метформин. Но съвременните са специално изпитвани да бъдат безопасни и полезни по отношение на СС-смъртност.

Кажете ни няколко думи за DPP-4 инхибиторите.

Те са компромис между сила, безопасност и лекота на прием. Намаляват малко по-малко кръвната захар от GLP-1 аналога, но се прилага през устата и няма страничните действия, като гаденето например, и остават неутрални по отношение на телесното тегло.

Нещо много важно: разкажете ни какви са впечатленията Ви относно дисциплината на пациентите.

Трябва да знаем, че медицината и медикаментите вършат само половината от работата при захарен диабет тип II. Останалата половина е в ръцете на пациента: храненето, двигателната активност, отказът от тютюнопушене и ексцесивни количества алкохол.

Има ли много пациенти в България, които страдат от липсата на самодисциплина?

За съжаление, да. И това се вижда ежедневно при хоспитализациите на пациенти със захарен диабет. Българският пациент очаква чудеса от лекаря: да може да живее живота си неограничено, а с помощта на медикаменти да се коригират слабостите му.


Heart Team е бъдещето при лечението на пациенти със сърдечносъдови рискове


Снимки: Здравен навигатор

 

още от Избор на редактора
още от Сърдечна