А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Голям успех за стартовото обучително събитие на международната AORecon в България

01.10.2018 / 09:20 - surgery.bg
 
 Facebook

Това обяви инициаторът на форума за страната ни - проф. Пламен Кинов.

 

Голям успех за стартовото обучително събитие на международната AORecon в България

Преподавателите на AORecon в България

Голям успех, заради активното участие и интерес на общо 44-ма световни и наши специалисти, предизвика първото обучително събитие на AORecon в България. Двудневният мастър клас събра водещи експерти в областта на ставното протезиране в София по темата „Основи на ендопротезирането на колянна и тазобедрена става“. Събитието е част от календара на международната организация за обучение в областта на протезирането и лечението на пациенти с опорно-двигателни нарушения, в чиято мрежа има над 20 000 специалисти от 124 държави.

В първото обучение на AORecon в България се включиха както млади, така и утвърдени наши и чужди медици от Македония, Гърция, Турция, Сърбия, Чехия и Обединените арабски емирства. Форумът се проведе на 14 и 15 септември, в сградата на БЧК и бе насочен към новостите и основните принципи в първичното протезиране на тазобедрена и колянна става.

Организацията по провеждането на първото „училище“ на AORecon у нас си поделиха берлинският проф. д-р Карстен Перка и българският му колега проф. д-р Пламен Кинов, дмн.

В двата дни експерти на международно ниво представяха своя опит на колегите си в София под формата на лекции и в открити дискусии. След приключването на курса участниците в него могат веднага да приложат наученото в медицинската си практика и чувствително да подобрят грижата за пациентите си.

Голям успех за стартовото обучително събитие на международната AORecon в България

Участниците в AORecon - България

Повече за форума пред нас разказа проф. Пламен Кинов. Днес представяме кратко интервю с него, а в близките дни ще имате възможност да се запознаете и с мнението на проф. Карстен Перка.

Проф. Пламен Кинов:

Голям успех за стартовото обучително събитие на международната AORecon в България

Проф. Кинов, бихте ли казали с какви впечатления останахте от първия по рода си форум на AORecon у нас?

Това е нов формат в областта на ставното ендопротезиране. AORecon е световна асоциация, чиято мисия е разпространение на знание и обучение на лекари в областта на ставното ендопротезиране. Ние сме щастливи, че сме едни от първите страни в Източна Европа, тъй като инициативата стартира през тази година, в които се организира събитието. Първото събитие се проведе през месец май в Хърватско, след това в Унгария – през юни и сега се състоя у нас.

Проявата беше резултат на нашите усилия и на съдействието от страна на AORecon, които приеха присърце идеята да проведем курс в България и да се присъединим към организацията. Ние можем да бъдем щастливи, защото това дава възможност на нашите колеги да споделят опит, да чуят топ-експерти в областта на ставното ендопротезиране от Европа и света, като най-важното е, че имаме пряк контакт; т.е. може да се зададат въпроси, да се коментират случаи и пр. Форумът е ориентиран дискусионно, всеки един от участниците може да представи собствен интересен случай, или дискусионни такива, както и да получи експертно мнение, консултация от експерти на световно ниво и пр., което е изключително важно. Освен това, контактите, които се създават могат да се поддържат и впоследствие. Самият аз съм приятел с много от лекторите, получавам от тях покани за участие и в международни форуми и т.н. Т.е. говорим за едно дългосрочно приятелство, което е от полза за нас – представителите на ортопедичната общност, а и за българите като цяло.

Кои са основните топици, които бихте очертали като по-интересни в рамките на събитието? И лично на Вас – кое Ви направи най-силно впечатление като изнесени клинични случаи, например?

Форумът е с акцент върху принципите на ставното протезиране – колянно и тазобедрено. Половината от събитието ни е посветено на представяне и дискусии на клинични случаи, така че се коментираха предизвикателствата в хирургичното лечение на подобни случаи, проблеми, които възникват. Коментирахме начините и подходите, които трябва да предвидим при съответните казуси, за да подходим адекватно и да получим отличен резултат. Най-важното обаче е, че всичко това се проиграва на място, т.е. виждаме начините и подходите на напредналите хирурзи, а това улеснява и структурирането и на нашия собствен подход.

Специално мен ме впечатли един от случаите, които представи д-р Вълешков от Плевен. Ставаше въпрос за случай с вродено заболяване, дисплазия на тазобедрената става; случай, който той прекрасно бе решил.

Ако трябва да отправите послание към участниците във форума, какво би било то?

Keep Moving; продължавайте напред. Всеки има добри намерения, но има и липса на постоянство, както съм забелязал. Необходимо е човек да бъде постоянен, да не се отказва, да не променя фокуса си. Затова бих им казал – бъдете упорити и ще успеете.

Мария Радмилова

 

още от Интервюта
още от Ортопедия