А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

4-годишно дете с рядка киста над пикочния мехур

01.06.2015 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Беше оперирано безкръвно от уролозите на „Токуда”.

 

4-годишно дете с рядка киста над пикочния мехурУникална 3 в 1 операция на 4-годишно дете, извършиха уролозите в Токуда Болница София. 2 см киста на урахуса (остатъчен орган над пикочния мехур) беше отстранена лапароскопски, а по време на същата операция детето беше оперирано и от крипторхизъм (скрит /задържан тестис) и фимоза (невъзможност за изтегляне на кожата на пениса).
4-годишното момче идва в Токуда Болница със задържан тестис и високостепенна фимоза, която пречи на уринирането. Детето има допълнително и други вродени увреждания, включително детска церебрална парализа. По време на прегледите и образните изследвания лекарите установяват наличието на киста на урахуса – рядко доброкачествено образувание, което се е формирало на мястото на остатъчния орган над пикочния мехур, който се развива по време на вътреутробния живот и впоследствие се превръща във фиброзна връв.
Уникалната операция бе извършена лапароскопски през няколко малки дупчици в корема, като уролозите изрязаха и премахнаха урахусовата киста изключително внимателно. В рамките на същата операция детето е обрязано, заради фимозата и оперирано за слизане на скрития тестис. „Операцията бе извършена по изключително щадящ и ефективен начин, с възможно най-малко последваща болка и почти никаква загуба на кръв. Това е много ценно, предвид състоянието на детето и предпазването му от допълнителен травматизъм”, каза д-р Калоян Давидов, началник на урологично отделение в Токуда Болница София.
„Ако операцията не бе извършена лапароскопски, се отваря коремната кухина, при което рискът от инфекции е много по-голям, а възстановяването несравнимо по-бавно”, добави д-р Давидов.
Урахусовата киста е образувание, подобно на бучка на мястото на фиброзните остатъци от урахуса – орган, който изпълнява функция на връзка на пикочния мехур с пъпната връв по време на вътреутробния живот. След раждането той претърпява обратно развитие и се превръща във фиброзна връв. При възпаление урахусовата киста може да доведе до болки в корема, кръв в урината, висока температура, течение от пъпа, разкъсване, перитонит. С времето тя може да се трансформира в злокачествено образувание.

 

още от Новини от деня
още от Урология