А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

С 8 млн. лв. годишно дофинансира Столична община болниците си

01.12.2017 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Парите са за медицински дейности, които не се поемат от Здравната каса, тъй като те са длъжни да приемат всички пациенти.

 

С 8 млн. лв. годишно дофинансира Столична община болниците сиТова каза кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите й, общинските лечебни заведения са в тежка конкуренция с университетските и частните болници, но разликите вече не са големи.

„Първа градска болница и Първа АГ вече нямат никакви задължения. „Шейново“ също се развива добре. В най-тежко положение е Пета градска болница, но там се намери решение да се освободят от някои непечеливши дейности и да се концентрират върху дейности, които имат по-добри възможности“, каза Фандъкова.

Тя допълни, че в последните години Общината е вложила близо 7 млн. лв. в подобряване на условията в общинските болници, а отделно ръководствата на самите болници са успели да привлекат около 4,5 млн. лв. по европейски програми.

„Общинските болници и по-специално Първа МБАЛ осигуряват провеждане на практическо обучение на студенти, както и секторно обучение на лекари по 15 медицински специалности“, каза още Фандъкова.

Кметът на София подчерта, че реформата в общинското здравеопазване означава насочване на ресурсите там, където има нужда, където реално пациентите търсят медицинските услуги.

 

още от Избор на редактора