А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

31-годишна жена с бъбречна недостатъчност

20.01.2015 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Роди момченце в АГ клиниката на УМБАЛ „Свети Георги“.

 

31-годишна жена с бъбречна недостатъчност31-годишна жена с тежка форма на бъбречна недостатъчност роди днес момченце в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ Свети Георги“, съобщиха от лечебното заведение.
Заради общото си здравословно състояние и наднормено тегло, родилката е била и с прееклампсия – повишено кръвно налягане и поява на белтък в урината, които създават риск както за нея, така и за бебето.
За да спасят и майката, и детето лекарите са предизвикали раждане един месец преди посочения термин – 19 февруари 2015 г. Тъй като става дума за рискова бременност и за преждевременно раждане, няколко дни преди операцията на жената е приложена терапия с кортикостероиди, която да предпази все още нероденото дете от белодробна недостатъчност. През цялото време бременността е следена и от лекари от Клиниката по нефрология на УМБАЛ Свети Георги“.
Момченцето е с тегло 2680 г и ръст 46 см. Благодарение на адекватното и навременно приложение на медикамента, то е в добро здравословно състояние, в кувьоз в Интензивния сектор на отделението по неонатология.
Лекарите от екипа, водил раждането – доц. д-р Екатерина Учикова, началник на клиниката и проф. д-р Мария Малинова, потвърдиха, че става въпрос за изключително рядък медицински случай. Те поясниха, че за жените с подобни бъбречни заболявания е противопоказно да забременяват. А, ако това се случи, се прави аборт по желание или по медицински показатели. Самата операция е високорискова от анестезиологична и акушерска гледна точка, с опасност за майката и детето, потвърди доц. Учикова.
Майката е с вродена аномалия, заради която още докато самата тя е била бебе са й правени няколко операции, довели впоследствие до бъбречното увреждане. Момченцето е първо дете за семейството.

 

още от Новини от деня
още от Гинекология