А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Пет години високотехнологична катарактална хирургия

08.09.2014 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Отбелязват в Очното отделение на Военната болница в Плевен.

 

Пет години високотехнологична катарактална хирургияОфталмолозите, въвели новия метод факоемулсификация за борба с катарактата - д-р Мартин Мартинов и д-р Цветан Каменов, вече могат да се похвалят с над 3000 оперирани пациенти за тези пет години. Половината са оперирани от катаракта чрез факоемулсификация, предаде Дарик.
Допреди пет години болните се оперираха, като лещата се раздробяваше ръчно. Бяха необходими шевове, а възстановяването бе повече от 7 дни. В момента операцията е безшевна, безкръвна, извършва се само за половин час. Още на другия ден пациентът е в състояние да се върне към обичайните си занимания, което е неоценимо предимство, особено за работещите хора. Това е възможно благодарение на факоемулсификацията - със специален апарат хирургът изсмуква лещата от окото и на нейно място поставя нова - изкуствена. Технологията е в пъти по-щадяща от старите оперативни методи.
Изкуствените лещи от ново поколение се имплантират направо в окото и решават проблеми, които досега са карали пациентите да сменят по няколко чифта очила. „Това е най-новият хит в очната хирургия - т.нар. рефрактивна хирургия, при която само с една намеса се решават няколко проблема - например едновременно виждане както наблизо, така и надалеч, плюс коригиране на астигматизма”, обясняват д-р Каменов и д-р Мартино. Рефрактивните лещи са биопоносими, имат вградени UV и жълт филтър за филтриране на вредната синя светлина (излъчвана от електроуредите).
След въвеждането на новия метод, при д-р Каменов и д-р Мартинов идват пациенти от всички краища на Плевенски окръг - Белене, Луковит, Левски, Павликени, Никопол, Ловеч, Троян, Тетевен, Кнежа.
През изминалите пет години във Военна болница - Плевен пациентите са преглеждани безплатно, което е част от административната политика на ВМА - който има нужда от помощ и преглед, да не бъде връщан.

 

още от Новини от деня
още от Офталмология