А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

С пет години е нараснала продължителността на живота в световен мащаб

24.06.2019 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Това се отчита в доклад на Световната здравна организация.

 

Световната здравна организация (СЗО) оповести доклад, в който се отчита, че в световен мащаб продължителността на живота се е увеличила с пет години. Това е т.нар. серия „Световна здравна статистика“, която представлява годишен преглед на здравеопазването по света. Тези данни се изготвят от СЗО.

Докладът за 2016 г. се спира върху свързаните със здравето цели за устойчиво развитие, приети от всички държави-членки на ООН през септември 2015 г., информира ЦЗПЗ.

Статистиката сочи, че глобалната средна продължителност на живота се е увеличила с пет години в периода от 2000 до 2015 г. Това е най-бързото увеличение от 60-те години на миналия век досега. Най-значителното увеличение се наблюдава в Африка, благодарение на намаляването на детската смъртност, подобрения контрол над маларията и достъпа до лекарства за лечение на ХИВ. Там продължителността на живота се е увеличила с 9,4 години и е достигнала 60 години.

Въпреки глобалното подобрение, неравенство все още съществува. Когато става въпрос за деца, докладът показва, че продължителността на живота зависи от държавата на раждане. Отчита се също, че в 29 държави с високи доходи имат средна продължителност на живота от 80 или повече години, докато в 22 държави в Африка на юг от Сахара имат средна продължителност на живота под 60 години.

Подобни тенденции показва и продължителността на живота на жените и мъжете. Жените в Япония и мъжете в Швейцария могат да очакват да живеят най-дълго – съответно около 87 години и 81 години. Най-ниска средна продължителност на живота в света имат хората Сиера Леоне (от двата пола – бел. ред.) – около 51 години за жените и 49 години за мъжете.

„Ползите са неравномерни. Подкрепата за страните да преминат към универсално здравно осигуряване, основана на силна първична медицинска помощ, е най-доброто нещо, което можем да направим, за да се уверим, че никой не е изоставен“, отбелязва д-р Маргарет Чан, бивш генерален директор на СЗО.

Световната здравна статистика за 2016 г. измерва достъпа до 16 основни услуги, а резултатите показват, че всеобщото здравно покритие все още е основен проблем, най-вече в Африка и Близкия изток. Освен това, много хора плащат високи разходи за медицинска помощ.

 

още от Новини от деня