А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

За пет години по инициатива на „Пирогов“

23.03.2018 / 13:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Са прегледани над 4500 деца в кампанията за профилактика „Детско здраве“.

 

За пет години по инициатива на „Пирогов“Тази година кампанията се осъществява в Смолян, като са записани над 150 деца. Безплатните прегледи започнаха днес в импровизираната приемна в Детско отделение в смолянската болница, където са обособени и кабинетите на специалистите. Прегледите се извършват от детските специалисти д-р Асен Меджидиев – УНГ, доц. д-р Христо Шивачев - национален консултант по детска хирургия, д-р Николай Цуцумански – детска травматология, д-р Павлина Аврамова – УНГ и д-р Стоян Пеев - детски уролог. В специализираната профилактика се включиха д-р Даниела Дариткова – председател на Комисията по здравеопазване към Народното събрание и изпълнителният директор на „Пирогов” проф. Асен Балтов. Тази година към екипа, осъществяващ профилактичните прегледи, се е присъединил детски офталмолог – д-р Мария Праматарова от „Пирогов“.

Ако се открият заболявания и се установи необходимост от лечение, малките пациенти веднага ще бъдат насочени към „Пирогов“, като ще им бъде дадена възможност още през следващата седмица да постъпят за лечение, посочват от смолянската болница.

Инициатор на кампанията „Детско здраве“ е д-р Асен Меджидиев. „Тази кампания започна през 2011 г. и бе организирана в болница „Пирогов“ за високоспециализирани профилактични детски прегледи. За периода от 2013 до 2018 г. сме прегледали около 4500 деца. Помогнахме за ранно откриване и диагностициране на някои заболявания, за спестяване на стационарно лечение, помагане на родителите и децата да могат в домашни условия да решат проблемите си и за по-лесен достъп до високоспециализираната дейност“, посочи д-р Меджидиев.

Има идея кампанията да се разрасне и да премине в национален мащаб, като се изградят координационни центрове, с което ще се даде възможността за по-лесен достъп на населението до извършване на високоспециализирани изследвания и до контакти с добри специалисти.

 

още от Новини от деня
още от Детска