А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

За 30 години детската смъртност в България е намаляла наполовина

08.12.2017 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Това показват данните от мащабните изследвания на СЗО за България.

 

За 30 години детската смъртност в България е намаляла наполовинаТова става ясно от оповестените проучвания „Обзор на състоянието на здравеопазването и благосъстоянието на населението“ и „Характеристики на здравеопазването и благосъстоянието на населението“.
Изследването обхваща периода 1984-2015 г. То показва, че България е постигнала напредък в областта на здравеопазването и е съизмерима с останалите държави в ЕС. От анализа става ясно още, че продължителността на живота се е увеличила - 71.4 години за мъжете и 78.7 за жените, но е по-ниска в сравнение с европейските показатели. По-висока е и продължителността на живота в добро здраве – 63.8 години за мъжете и 69.2 години за жените.
Относителният дял на населението във възрастта до 14 години е доста нисък в сравнение с другите държави, а хората над 65-годишна възраст са 20 %. Данните бяха представени от проф. Пламен Димитров, заместник-директор на НЦОЗА.
„Неприемливо е хората да бъдат бедни вследствие на лошо здраве. Необходим е мултисекторен подход – държавата да обърне специално високите нива на тютюнопушене в България, на консумацията на алкохол, на затлъстяването, на нарастващата финансова тежест от незаразни заболявания и на високите нива на доплащане от страна на пациентите“, каза директорът на българския офис на СЗО д-р Скендер Сила.
Подобни проучвания към момента са извършени в Словения, Грузия, Гърция и Молдова, като предстои да се направят общо в 53 държави, каза Клаудия Щайн от СЗО.
Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заяви, че основният извод от данните е, всеки управляващ трябва да е наясно, че в центъра на здравеопазването не е лечението, а предотвратяването на болести.

 

още от Новини от деня