А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Гледната точка на чуждестранни онколози и хирурзи

11.01.2019 / 11:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Коментари на част от лекторите на конференция „Рак на белия дроб: ранна диагноза и доказателства за скрининг“.

 

Гледната точка на чуждестранни онколози и хирурзи

Д-р Джулия Веронези е специалист по обща хирургия и гръдна хирургия. Тя е специализирала гръдна хирургия в Милано, Европейски институт по онкология и в Париж, Institute Mutualiste Montsouris. Била е гост-хирург в Cornell University, Mount Sinai Hospital и Memorial Sloan Kattering Cancer Center в Ню Йорк.

Била е началник на отделението по превенция и ранна диагноза в гръдната хирургия на Европейския институт по онкология от 2000 до 2015 г. Сега е ръководител на екипа по роботизирана гръдна хирургия, в отделението по гръдна и обща хирургия в Humanitas Research Hospital, Розано, Милано.

От 2006 г. тя е разработила програма за роботизирана гръдна хирургия и е направила на 270 роботизирани хирургически процедури в Европейския институт по онкология и Humanitas Research Hospital. Д-р Веронези е проктор по роботизирана хирургия в Университетската болница в Женева и различни центрове в Италия.

От 2004 г. тя ръководи една от най-големите Европейски програми за скрининг за рак на белия дроб (COSMOS 1 и 2). Тя е водещ изследовател на различни NCI-supported изпитвания, насочени главно към хемопревенция, включително текущо рандомизирано двойно сляпо превенционно проучване, фаза II.

Д-р Джулия Веронези е съучредител на Асоциацията по клинична роботизирана хирургия (CRSA) и член на Комитета за превенция и ранна диагноза на Международната Асоциация за изучаване на рака на белия дроб. Тя е активен член и на ESMO и ESTS.

Гледната точка на чуждестранни онколози и хирурзи

Д-р Веронези, бихте ли споделили с какво впечатление останахте от форума, който се проведе в София?

Много съм удовлетворена, че бе организирана тази конференция, защото е много съществено да се изгради колаборация между учените, лекарите, политиците и дисижън мейкърите. Важно е въпросът с рака на белия дроб да бъде коментиран в дълбочина и да се вземат някои по-конкретни решения в тази област, за да постигнем по-добър ефект при лечението на пациентите.

Смятам, че форумът се оказа успешен, тъй като имахме възможност да чуем различни мнения и гледни точки, така че да си направим своите по-прецизни изводи по този проблем. Видяхме, че има воля да се постигне напредък и да се предприемат конкретни стъпки по отношение на диагностицирането и терапията на рака на белия дроб.

Коментира се въпросът със скрининга на рака на белия дроб. Защо е толкова важен той?

Карциномът на белия дроб се намира на едно от първите места по смъртност в Европа. Преди време беше по-характерен за мъжете, но вече имаме и достатъчно жени, които са засегнати от заболяването. Важно е да се насочим към определени фокус групи, за които се предполага, че са по-предразположени към развитието на този рак. Освен това, на фона на някои други нозологични единици, скринингът на рака на белия дроб може да бъде по-успешен и икономически по-ефективен, ако бъде открит на време. Т.е. трябва да се постараем да откриваме проблема във възможно най-ранна фаза, защото при по-напредналите стадии лечението вече се усложнява и оскъпява.

Гледната точка на чуждестранни онколози и хирурзи

Хари де Конинг, Департамент по обществено здраве, Erasmus MC, Ротердам, Холандия е професор по епидемиология, обществено здраве и оценка на скрининга. Най-сериозният му научен принос е в областите на дизайна, провеждането и оценката на широко мащабни мултидисциплинарни, популационни рандомизирани проучвания на скрининг програми, за установяване на ефикасността на скрининга, оценка на ефекивността на активни международни скринингови програми и тестове, разработка на здравни политики, основани на предвиждане на благоприятните и неблагоприятните ефекти и цената на скрининга, базирани на микро-симулационни модели на естествената история на заболяването и анализи цена/ефективност и цена/приложимост.

Гледната точка на чуждестранни онколози и хирурзи

Проф. де Конинг, бихте ли споделили Вашите впечатления от конференцията за рака на белия дроб, която се състоя в София?

Това е един много важен форум, защото на него правим реални стъпки към осъществяването на скрининга на рака на белия дроб, за което помага сътрудничеството и комуникацията между лекари, специалисти, политици и пр., които са се събрали на едно място; седнали са на „една маса“ и се обединяват за решаването на проблема.

Вие специално изнесохте лекция, в която се фокусирахте върху скрининга на рака на белия дроб и колко е важен той.

Ракът на белия дроб е много важно заболяване, особено в последните години, тъй като проблемът се задълбочава. И въпреки, че има немалък напредък в лекарствените терапии, през последните години 5-годишната преживяемост при болните от рак на белия дроб е ниска. Т.е. важно е да се стремим да диагностицираме заболяването възможно по-рано, да назначаваме най-съвременните и подходящи терапии, за да бъде и лечението на пациентите възможно по-ефективно.

Смъртността от рак на белия дроб би могла да се понижи с около 20%, ако проблемът се открива в ранните фази на заболяването, а не когато то вече е в напреднал стадий.

Снимки: Здравен навигатор-Хирургия

 

още от Избор на редактора
още от Онкология