А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Германски професор демонстрира на живо залепване на ретина по безшевна технология

23.10.2015 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Заедно с лекари от Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“, проф. Петер Шурман ще извърши очни операции през микроскопичен разрез.

 

Германски професор демонстрира на живо залепване на ретина по безшевна технологияДесети юбилеен витреоретинален симпозиум на тема „20, 23, 25+, 27+ G PPV: QUO VADIS” ще се проведе в Пловдив на 24 и 25 октомври. Това съобщи проф. д-р Нели Сивкова (на снимката), ръководител на Клиниката по очни болести в УМБАЛ Свети Георги“, председател на СНЦ „Българска Асоциация Ретина“ и главен организатор на събитието.
Домакин на симпозиума с международно участие по традиция са Университетската очна клиника и Катедрата по очни болести към Медицински университет - Пловдив. Форумът ще бъде открит в 13:30 часа на 24 октомври, събота, с лекционна програма в зала „Пловдив-1“ на „Новотел“ Пловдив. На втория ден – 25 октомври, неделя, от 9:00 до 13:00 часа, ще бъде демонстрирана хирургия на живо“.
От операционна зала на Клиника по очни болести при УМБАЛ „Свети Георги” ще бъде демонстрирана безшевна парс плана витректомия с високотехнологичен апарат – миниатюрна гилотина, създадена специално за подобни операции. Ръководителят на Клиниката проф. д-р Нели Сивкова и световноизвестният гост-хирург проф. Петер Шурман от Университетската болница в град Тюринген, Германия, ще извършат миниинвазивна витректомия със 7500 разреза в минута. Този тип хирургия представлява един от най-съвременните методи за извършване на безшевна, максимално щадяща хирургия на ретина и стъкловидно тяло. Работи се през 3 отвора с големина около 0,4 мм. Проф. Сивкова уточни, че ретината е „мозъкът на човешкото око“, поради което е особено важно манипулациите да са щадящи и безшевни.
Подходящи за този тип хирургия са пациенти с мътнини в стъкловидното тяло, с диабетна ретинопатия, със заболявания на ретината, които се лекуват с такава хирургична интервенция и др. Ще се извърши и комбинирана хирургия – премахване на катаракта (старческо перде) и безшевна витректомия (хирургия на ретина и стъкловидно тяло).
Предвидено е да се демонстрира иновативна оперативна техника за хирургично лечение на отлепена ретина, както и иновативна техника за имплантиране с пришиване на вътреочна леща при усложнено протекло отстраняване на катаракта.
С помощта на аудиовизуална връзка от операционната очни лекари от цялата страна и чужбина ще наблюдават хода на операциите. Те ще имат възможността в реално време да задават въпроси на хирурга. Сателитната връзка ще свърже операционната и със зала „Пловдив 1“ на „Новотел“ Пловдив, където операциите също ще се наблюдават в реално време.

 

още от Избор на редактора
още от Офталмология