А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Проф. Генчо Начев:

10.04.2018 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

„НЗОК намалява цените, на които ще реимбурсира медицинските консумативи“.

 

Проф. Генчо Начев:Това включва протези, стентове, клапи, пейсмейкъри, различни импланти и консумативи за високотехнологични процедури като плазмафереза. Това става ясно от новия реимбурсен списък на медицинските изделия на НЗОК, който влиза в сила от този месец. „Това не беше предвидено в Националния рамков договор. Този проблем е многослоен. Дали ще доплащат пациентите зависи от фирмите доставчици. Ако те бъдат така добри да свалят цените на цените, които е дала Касата, тогава хората няма да доплащат. Но ако фирмите кажат, че тези цени не са възможни тогава има два варианта – или пациентите да доплащат, или болниците да натрупват дългове“, каза пред Нова телевизия директорът на УМБАЛ „Света Екатерина” проф. Генчо Начев.

Той даде пример с цената на т.нар. „изкуствено сърце”, които от 163 000 са паднали на 133 000, което е близо 20-процентно намаление.

„Друг е въпросът защо това не се каза досега, а се пазеше за последния момент. Защо това намерение на Касата не беше оповестено докато се водеха преговорите по Рамковия договор? Така или иначе болниците имат такива консумативи на склад, какво правим с тях? Те са закупени на цените, които са били досега, а ще бъдат платени от Касата по новите цени. Това не е нормално“, категоричен беше проф. Начев.

По думите му най-интересното е, че въпреки статистиката, която показва, че 65% от смъртността в България е в резултат на сърдечносъдови заболявания, са намалени цените точно на консумативите за тяхното лечение.

В момента 12 души чакат за поставяне на клапи, а не можели да бъдат направени операциите, тъй като не е ясно дали фирмите ще се съгласят да приемат цените, определени от Касата.

Проф. Начев коментира и новата методика за субсидиране на лечебните заведения с държавно и общинско участие за 2018 на Министерството на здравеопазването. Според нея се променят стойностите на дейностите, както и медицинските изделия плащани от ведомството, като на много места те са намалени в сравнение с предходната година.

Така например през 2017 здравното министерство е заплащало 3500 лв. за 1 процедура по терапевтична афереза, докато сега ще се поемат два вида терапевтична афереза – на плазма и на клетки, като сумите са съответно 1040 лв. и 395 лв.

„Извършва се хемофилтрация или хемодиафилтрация в острата фаза, която се очаква, че ще отзвучи в един период от време и човекът ще се оправи и няма да има нужда от нищо. Другото е, когато много органи са засегнати в един тежкоболен човек и има и сепсис, т.е. инфекция – с помощта на такъв един филтър се хващат антитела и други неща, микроби и прочие, и прочие, и прочие, и се помага в лечението. То е жизненоважно. Там само филтърът, какъвто и да е, е от 3500 до 4200 лева“, каза проф. Начев.

По думите му най-лошото е, че методиката на Министерството влиза в сила от 1 януари. „Това според мен е някакво недоразумение и аз вярвам в здравия разум на ръководството на Министерството, че това ще го отмени. Защото какъв бизнес план да правиш, когато април разбираш, че 170 000, които се използват за тая работа, няма да ти бъдат платени. Ти вече си ги използвал, ти си изразходвал средствата и те няма да ти бъдат платени със стара дата от 1 януари. Ерго, болницата за една година само от това намаление губи милион и нещо. Е, какъв финансов резултат да говорим на края на годината?“, попита проф. Начев.

 

още от Новини от деня
още от Сърдечна