А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Гастроентерологията напредна сериозно през последните години

10.05.2013 / 18:37 - surgery.bg
 
 Facebook

Това отбеляза при откриването на BULENDO 2013 министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров. Днес и утре аудиторията има възможност да проследи интервенции на живо, които се демонстрират за пръв път в България.

 

Гастроентерологията напредна сериозно през последните години„За щастие на пациентите и за не голямо удоволствие на хирурзите, през последните години гастроентерологията напредна много в световен и в национален мащаб. Голяма част от пациентите достигат до диагностика и най-вече - решават проблемите си само при досега с гастроентеролога”. Това коментира проф. д-р Николай Петров, министър на здравеопазването в служебното правителство, който днес откри официално третото издание на BULENDO 2013, на което е домакин страната ни.


„Аз самият до голяма степен съм запознат с всичко добро като методики и резултати във Военномедицинска академия. За голяма моя изненада, при обиколки в страната, продължавам да се натъквам на стари методи, стари технологии, стар подход. Контактът с по-добрите от нас ни прави по-богати и по-добри”, коментира проф. Петров.


Международният курс дава възможност за запознаване с последните новости и тенденции в диагностичната и терапевтична ендоскопия, с практическото приложение на нови ендоскопски техники и оценка на тяхната клинична ефективност.

Гастроентерологията напредна сериозно през последните години
Както вече имахте възможност да разберете от интервюто на полк. доц. д-р Крум Кацаров, директор на курса за България и председател на Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография (http://www.surgery.bg/article/bulendo-demonstrirat-mnogo/14998) - днес и утре участниците във форума имат възможност да проследят уникални за страната ни интервенции, които се демонстрират за пръв път у нас. В т. нар. live surgery сесии се включиха изтъкнати европейски специалисти, които оперираха от ВМА, а участниците във форума имаха възможност чрез телеконферентна връзка да проследят как се извършват манипулациите, да коментират случаите и да задават своите въпроси.

Гастроентерологията напредна сериозно през последните години
Част от чуждестранните лектори определиха провеждането на подобен уъркшоп като доста полезен за страни като България и Румъния, тъй като и в двете държави има още потенциал за внедряване на иновативни техники и технологии. По-подробни коментари от чуждестранните лектори и техните препоръки към колегите им в България – ще имате възможност да прочетете през следващата седмица. Тогава ще ви информираме по-подробно и за иновацията в областта на интервенционалната ендоскопия, която беше представена от „Медицинска Техника Инженеринг” (http://mte-bg.com/bg/home/) - хибриден нож за ендоскопска субмукозна резекция с работната станция VIO GI на германския лидер в хирургията Erbe Elektromedizin.

Мария Радмилова

Гастроентерологията напредна сериозно през последните години

Полк. доц. д-р Крум Кацаров, директор на курса за България, отправи приветствие към аудиторията и пожела ползотворна работа.

Гастроентерологията напредна сериозно през последните години

Министърът на здравеопазването в служебното правителство проф. д-р Николай Петров при откриването на BULENDO 2013.

Гастроентерологията напредна сериозно през последните години

Оливие ле Моне - директор на курса от страна European Society of Gastrointestinal Endoscopy (ESGE).

Гастроентерологията напредна сериозно през последните години

Част от чуждестранните гост-лектори, които бяха и модератори на различните сесии по време на форума.

Снимки: Surgery

 

още от Избор на редактора
още от Гастроентерология