А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Курс по функционална ендоназална синус хирургия и ринопластика

16.07.2013 / 13:27 - surgery.bg
 
 Facebook

Събра български и чуждестранни специалисти в края на миналата седмица в Пловдив. Какви са отзивите от форума?!

 

Курс по функционална ендоназална синус хирургия и ринопластикаМежду 11 и 13 юли в Пловдив се проведе Курс по функционална ендоназална синус хирургия и ринопластика, с интервенции на живо. В курса се включиха оператори от чужбина, като сред участниците имаше специалисти от Германия, Швейцария, Австрия, Гърция и Хърватия.


По време на форума се коментираха - идентифициране на анатомията и основните оперативни техники с помощта на функционалната ендоназална синус хурургия; мениджмънт при хроничния риносинуит и при налична патология в основата на черепа и прилагане на техники за подпомагане в изпълнение на безопасна ендоскопска синуназална хирургия, дори и в трудни ситуации; приложение на навигационна система по време на различни видове оперативни техники на глава; анатомия на носа и носните хрущяли, функции на носната лигавица, основни оперативни правила и техники за съвършената ринопластика и особености при детската ринопластика; приложение на балонната синуспластика.


Какво разказаха пред Zdravennavigator инициаторите и участниците в обучението:


Доц. д-р Диляна Вичева, председател на Българското ринологично сдружение

Курс по функционална ендоназална синус хирургия и ринопластика
Доц. Вичева, организатор сте на поредното успешно и добре посетено събитие. Вашият коментар за форума.

Мога да кажа, че сме горди, че постигнахме нивото на европейските стандарти, тъй като за пръв път правим подобен курс на живо, с по три операции на ден. Случаите бяха изключително интересни и сложни. Чуждестранните оператори показаха доста добър опит и участниците в курса имаха възможност да видят когато попаднат в сложна ситуация как да реагират и да търсят изход от нея.
Освен това, те имаха възможност да научат базисните техники по функционална ендоназална синус хирургия и ринопластика. Оттук насетне ще се стремим тези курсове да се провеждат по-интензивно, да се представят интервенции на живо, защото когато се оперира на живо изненадите могат да бъдат много. Тоест, от практическа гледна точка, за нашите млади колеги подобни курсове са много полезни. И сме много благодарни на специалистите от чужбина, които приеха поканата ни и бяха тук, за да обучават специалистите ни.


Проф. д-р Томислав Баудоин, Хърватия

Курс по функционална ендоназална синус хирургия и ринопластика
Проф. Баудоин, вашият коментар за провелия се курс с хирургия на живо в Пловдив.

Курсът бе организиран на много добро ниво и включваше интересни случаи. Подобни обучения са доста важни за специалистите, тъй като им дават възможност в реално време да проследят и да знаят как да реагират в дадена ситуация, наблюдавайки извършването на операциите на живо.
Много е важно да се повишават и подобряват нивото и знанията на младите хирурзи, които работят в тази област.
Аз идвам от Загреб, Хърватия, като бих могъл да кажа, че между двете държави има много добри взаимоотношенията сред специалистите в областта. В последните години сътрудничеството ни става все по-тясно, като мога да кажа, че в клиниката, в която работя в Загреб, съвместно с Германия проведохме обучение, в което се включиха и млади специалисти от България.


Проф. д-р Бенедикт Фолц, Германия

Курс по функционална ендоназална синус хирургия и ринопластика

Проф. Фолц, коментарът ви за курса, който се състоя в Пловдив.

Смятам, че това е чудесен международен курс, който премина на много високо. Аз съм много удовлетворен от начина, по който бяха организирани нещата. Осигурена бе и техника на ниво, с която да може да се работи по време на операциите на живо. Имаше чудесно осъществена връзка между операторите и аудиторията. Всичко това бе на световно ниво.
Освен това, лекторите бяха на високо ниво. Имахме възможност да проследим доста широк спектър от случаи по време на операциите на живо. В рамките на два дни действително бяха представени доста неща.

А какво е посланието ви към българските ви колеги?

Вие сте чудесни специалисти и хирурзи. Самият аз научих доста от колегите си от България и смятам, че тази обмяна на знания е чудесна. Всеки път, когато съм в страната ви съм приятно изненадан и мога да препоръчам на всеки да я посети, за да се включи в подобни обучения и обмяна на опит.


Проф. д-р Бернхард Шик, Германия

Курс по функционална ендоназална синус хирургия и ринопластика

Проф. Шик, вие бяхте един от операторите по време на курса с хирургия на живо, който се състоя в Пловдив. Какъв е коментарът ви за обучителния панел, който се проведе.

Колегите бяха доста заинтригувани от това, което се представи по време на курса. Присъстваха както много млади колеги, така и специалисти, които вече имат немалък опит в областта. Бих казал, че лекарите в областта в страната ви са много добри специалисти. По време на курса имахме възможност да проследим доста интересни случаи, да представим някои специфики и тънкости по време на операциите. Лекторите от своя страна представиха чудесни презентации. Тоест, като цяло мога да кажа, че курсът бе много добре организиран.

Какви са наблюденията ви за колегите ви в България?

Доколкото ми е известно българските колеги посещават международни конгреси и курсове. Работят, следвайки съвременните концепции. Специално с проф. Карен Джамбазов се познаваме лично.
Както видяхте, използва се модерен инструментариум по време на извършваните операции. Тоест, като цяло, бих казал, че се работи на ниво.

А какво е посланието ви към българските специалисти?

Преди всичко – да продължават в този дух и да се развиват. Ние в Германия винаги сме били отворени към това да им съдействаме. И за нас ще е удоволствие да продължим сътрудничеството помежду ни, което ще бъде от полза и за нашите пациенти.


Доц. д-р Петер Томазик, Австрия

Курс по функционална ендоназална синус хирургия и ринопластика

Доц. Томазик, бяхте сред операторите, които извършваха интервенции на живо, а също така изнесохте и лекция по време на курса, провел се в Пловдив.

Много съм благодарен на доц. Вичева, че ме покани да участвам в този курс. Смятам, че той бе организиран много добре, а темите и случаите, които бяха по време на обучението заинтригуваха участниците. Специално аз се концентрирах върху ендоскопските интервенции и представих опита в гр. Грац с балонна синуспластика.

Какво е мнението ви за българските ви колеги и вашето послание към тях?

Смятам, че има доста потенциал за развитие в България. Бих казал, че за мен бе удоволствие да се включа в този курс и смятам, че и занапред бих идвал с радост.

Петър Колчев, издател

Курс по функционална ендоназална синус хирургия и ринопластика

Аудиторията по време на Курса по функционална ендоназална синус хирургия и ринопластика.

Курс по функционална ендоназална синус хирургия и ринопластика

В рамките на курса бяха представени и интервенции на живо.

Курс по функционална ендоназална синус хирургия и ринопластика

Участниците имаха възможност да следят чрез телеконферентна връзка работата на операторите.

Курс по функционална ендоназална синус хирургия и ринопластика

Аудиторията бе запозната с интересни случаи при операциите на живо.

Курс по функционална ендоназална синус хирургия и ринопластика

Момент от операционната зала. Оператор е проф. Карен Джамбазов, завеждащ Клиниката по уши-нос и гърло на УМБАЛ „Свети Георги”, гр. Пловдив.

Курс по функционална ендоназална синус хирургия и ринопластика


Снимки: Zdravennavigator

 

още от Избор на редактора
още от Уши, нос, гърло