А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Френски и български хирурзи оперираха в УМБАЛ „Свети Георги”

08.03.2013 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Бяха извършени интервенции на 4 деца и 1 възрастен с лицево-черепни аномалии. Предстои да бъдат оперирани още 2 деца.

 

Френски и български хирурзи оперираха в УМБАЛ „Свети Георги”Сложни лицево-черепни операции на деца извършиха в УМБАЛ Свети Георги” френски и български хирурзи. Това съобщи доц. д-р Христо Желязков, началник на Клиниката по неврохирургия в пловдивската университетска болница.


Той и колегата му проф. д-р Юрий Анастасов, началник на Отделението по пластична и краниофациална хирургия, заедно с хирурзите от Университетската болница в Лил проф. д-р Филип Пелерен и проф. д-р Патрик Делем, вече са извършили 4 операции на деца и една на възрастен. Предстоят още две операции на деца.


Първият малък пациент е на 10 месеца и е с деформираща плагиоцефалия. Състоянието е резултат на различни механични въздействия в ранна детска възраст, когато връзките между костите на черепа все още не са напълно вкостени и сраснали и това води до трайни деформации на главата. Някои от тях са и с тежък козметичен дефект. Операцията е продължила 6 часа, като за това време лекарите са направили цялостна реконструкция на лицевата част на главата.


Вторият случай е на момиченце на 2 години с недобро затваряне на средните структури на черепа. Вследствие на тази аномалия меки ципи и тъкани пречат на мозъка да се развива. Наблюдават се и промени в чертите на лицето – удебеляване в определени зони, което причинява появата на т.нар. лъвско лице (facies leontina). Тези деформации също са наложили пълна реконструкция.


С неправилно зарастване на черепните шевове е 5-месечно бебе. Аномалията е довела до късно започнало развитие. Тъй като проблемът е разрешен оперативно в толкова ранна възраст, по-нататък детето няма да изостане от своите връстници.


Четвъртият малък пациент е с лицева аномалия „заешка устна”.


В Отделението по пластична и краниофациална хирургия на УМБАЛ Свети Георги” се лекуват 60-70% от тези случаи в страната. Този път, освен проф. Анастасов в операцията се включи и колегата му проф. Пелерен, споделяйки опита на Франция. През следващите дни хирурзите ще оперират още две деца – едното с хидроцефалия, а другото с аномалия на долна челюст.


Френските хирурзи и колегите им от Клиниката по неврохирургия, Отделението по пластична и краниофациална хирургия и Клиниката по детска хирургия на УМБЛ „Свети Георги” са сформирали успешно работещ краниофациален център. В него всяка година поне веднъж се оперират всички по-тежки случаи на лицево-челюстни аномалии в България. Това спестява пътуване и лечение в чужбина, каза доц. Желязков.


Този вид хирургия – краниофациалната, никога не може да се извършва от специалисти от една медицинска област. Винаги в операциите участват екипи от лекари – пластични хирурзи, неврохирурзи, ринолози и др., отбеляза доц. Желязков. Той допълни, че с откриването на Интегрален център за хирургично лечение на тумори и травми в УМБАЛ „Свети Георги” ще се подобри значително лечебният процес. Центърът ще разполага с иновативна интегрирана система за висококачествена интраоперативна визуализация и компютърно навигирана хирургия в реално време. Към настоящия момент в България няма инсталирана и работеща подобна система. Тя ще включва два основни компонента: О-рамо и хирургична навигация и ще позволи въвеждането на нови методи за лечение и диагностика, каквито в момента не е възможно да се прилагат с наличните обикновени флуороскопски апарати.

 

още от Избор на редактора
още от Неврохирургия
още от Детска
още от Пластична