А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

В Европа годишно от сърдечен арест умират 400 000 души, в България – около 10 000

26.09.2019 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Заяви Красимир Гигов, генерален директор на БЧК.

 

От сърдечен арест в Европа от сърдечен арест годишно загиват около 400 000 души, а в България – близо 10 00. Това заяви Красимир Гигов, генерален директор на БЧК, по време на кръгла маса на тема: „Повишаване на информираността на обществото за сърдечния арест и възможности за прилагането на своевременна дефибрилация от немедицински лица с помощта на автоматичен външен дефибрилатор”, съобщиха от БЛС.

Голям процент от случаите на сърдечен арест настъпват в присъствието на други хора и ако околните се намесят в първите 3-5 минути, шансът пострадалият да оцелее е 50-80%.

В срещата, организирана от БЧК участваха главният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов, председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, представители на ГД „Национална полиция“ – МВР, на ЦСМП-София, на Националната система 112, лекари и др.

Според Красимир Гигов външни дефибрилатори може да се поставят на летища, в полицейските коли, в търговски центрове и други места, на които има много хора.

„Заявявам ангажимент да търсим вариантите, които се необходими за промяната на Нормативната уредба в посока на това тези устройства да бъдат достъпни и по този начин да може да се спасява човешки живот“, каза председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова.

В рамките на кръглата маса беше демонстрирано как се използва автоматичен външен дефибрилатор.

 

още от Избор на редактора
още от Сърдечна