А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Ендоскопски операции на тумори бяха извършени в Интегралния център на УМБАЛ „Свети Георги“

13.10.2014 / 13:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Двете сложни интервенции бяха направени от специалисти в областта на УНГ и на Неврохирургията.

 

Ендоскопски операции на тумори бяха извършени в Интегралния център на УМБАЛ „Свети Георги“Две сложни ендоскопски операции за премахване на тумори в главата бяха извършени в Интегралния център на УМБАЛ Свети Георги“. Първата бе на 53-годишен мъж от Казанлък с олфакторен невробластом – от т. нар. смесени тумори. В продължение на 3 месеца пациентът е страдал от главоболие, намалено обоняние и затруднено носно дишане. На практика туморът е заемал носната кухина вляво, както и всички синуси в тази област.
Засегната е била базата на черепа, което е наложило комбинирана операция от ринолог и неврохирург. Посредством ендоскопски достъп ринологът проф. д-р Карен Джамбазов, изпълнителен директор на УМБАЛ „Свети Георги“, отстрани тумора през носа. След премахването на олфакторния невробластом беше необходима пластика на дурата – твърдата мозъчна обвивка. Тя бе направена от доц. д-р Христо Желязков, началник на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ „Свети Георги“. По време на операцията бе използван ендоскопски инструментариум от ново поколение, включително и интраназален дрил.
Ендоскопски операции на тумори бяха извършени в Интегралния център на УМБАЛ „Свети Георги“
Проф. Джамбазов по време на интервенцията.
Ендоскопски операции на тумори бяха извършени в Интегралния център на УМБАЛ „Свети Георги“
Втората операция бе изцяло неврохирургична и при нея бе отстранен мозъчен тумор – олфакторен менингиом, разпрострял се двустранно. Той изхождаше от назалната повърхност на предната челна ямка. Отново бе предвидено отваряне на черепа, като премахването на тумора стана с използване на операционен микроскоп от най-висок клас. Пациентът е 63-годишен пловдивчанин, който в продължение на 3 месеца е страдал от главоболие, обща слабост, световъртеж, залитаща походка и изчезнало обоняние. Диагнозата му е била поставена след биопсия на засегнатия участък. Операцията извърши екип от Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Свети Георги“.
Интегралният център е част от Високотехнологичния център за трансфер на знания и здравни технологии на УМБАЛ „Свети Георги” и е оборудван с иновативна за страната апаратура. Към настоящия момент пловдивската университетска болница е единственото лечебно заведение в България, което разполага с подобна инсталирана и работеща система.
Високотехнологичният център осигурява компютърно навигирана хирургия в реално време. В него се извършват ендоскопски и ендоназални операции на хипофизата, ендоскопски операции на базата на черепа, миниинвазивни операции на гръбначния стълб, както и корекции на малформации при деца и възрастни, обясни проф. д-р Карен Джамбазов. Всички хирургични интервенции могат да се записват или да се наблюдават в реално време посредством видеовръзка.

 

още от Избор на редактора
още от Неврохирургия
още от Уши, нос, гърло