А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Ендоскописти от Токуда

11.02.2015 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Спасиха 39-годишен мъж с тежки усложнения от хроничен панкреатит.

 

Ендоскописти от ТокудаЖивотоспасяваща процедура – единствен шанс за 39-годишен мъж бе извършена от гастроентеролози-ендоскописти в Токуда, информираха от болницата. Интервенцията избави пациента от нетърпими болки и му спести голяма оперативна намеса, която поради усложненията е с ниско ниво на преживяемост.
Пациентът е с диагностициран хроничен панкреатит и постъпва по спешност в много тежко състояние със силно подут корем с болки, отоци по крайниците и спряло уриниране от 2 дни. Направените му спешни образни изследвания установяват псевдокиста на задстомашната жлеза, запушен панкреасен канал и голямо количество течност в коремната кухина, установена след пункция.
Ендоскопският екип в Гастроентерологията на Токуда, начело с д-р Петко Карагьозов извършват спешна ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография (ЕРХПГ). Процедурата представлява дигностично оглеждане на панкреасните и жлъчни пътища през естествен отвор в тялото – устата и хранопровода. В рамките на същата процедура при нужда се извършват интервенции като отстраняване на камъни, разширяване и протезиране на жлъчните и панкреасни пътища.
Кистата при пациента е разкъсана и оттам се излива течност в коремната кухина. Това е т. нар. панкреатогенен асцит – опасно усложнение на хроничния панкреатит.
Ендоскописти от Токуда
„Разширихме запушения панкреасен канал и поставихме стент, което позволи да овладеем тежките последици от изливането на течност в коремната кухина. Предвид състоянието на пациента и очакваната полиорганна недостатъчност, ендоскопските интервенции се оказаха решаващи за лечението му”, каза д-р Петко Карагьозов, главен ендоскопски специалист в отделението по Гастроентерология на Токуда.
Пациентът се възстановява изключително бързо и е изписан със значително подобрение само два дни след процедурата.
Хроничният панкреатит е възпаление на задстомашната жлеза, което се среща все по-често при хора в активна възраст, включително в България и най-често се свързва с прекалената консумация на алкохол. Заболяването може да доведе до усложнения като запушване на жлъчните пътища, стеснение на дванадесетопръстника, псевдокисти с панкреатогенен асцит или плеврит, съдови усложнения, карцином на панкреаса. При липса на адекватно лечение болестта води до спиране функциите на панкреаса.

 

още от Новини от деня
още от Гастроентерология