А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

За ендопротезирането, плоскостъпието, бъдещите технологии и клякането с щанги

30.07.2018 / 15:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Проф. Аспарухов: "Без пари не може да се развива нито една здравна система".

 

За ендопротезирането, плоскостъпието, бъдещите технологии и клякането с щангиПроф. Аспарухов, сочат Ви за най-добрият в специалността не само у нас, но и в света. Намирам Ви на международен симпозиума на БОТА (Българска Ортопедична и Травматологична Асоциация), където модерирахте научна сесия на форума на EFORT, научна сесия по ендопротезиране и операции на живо. Изнесохте и лекция за ревизионно тазобедрено протезиране. Има ли още какво да учите или сте тук да предадете своя опит?

Благодаря за тези думи. Говорим за една техничеси-зависима специалност, която много бързо се развива и ако малко отпуснеш греблата, течението те отнася. Човек трябва да бъде в тон с времето и с всички новости. Иначе продължавам и да уча, и да се уча. Тук съм, за да мога да видя какво е нивото, защото две години отсъствах поради други ангажименти и трябва да имам поглед върху това, какво става в страната. Вече не съм председател на Дружеството (БОТА 2007-2013), но трябва да бъда наясно със състоянието на нещата.

И какво е нивото?

Развиват се младите момчета. Сега възможностите са много големи; много бързо могат да получат информация. Когато бях на техните години беше много трудно: със суха храна, с влака в 4 сутринта за София, в Централна медицинска библиотека, после обратно с влака в 8. Сега всичко е толкова достъпно, само желание да имаш.

Как се развива специалността? Щом е технически зависима, то тя трябва да е и финансово зависима?

Да, взехте ми думите...Особено нашата специалност (ортопедия и травматология – б.а.). Тя е свързана с финансиране на различни програми, на нови импланти. Без пари не може да се развива нито една здравна система. Държавата трябва да финансира. Не може един възрастен човек с пенсия от 250лв, ако си счупи нещо да му искат 1500 лв. за имплант. От друга страна системата трябва да се промени. Не може в страната да има 400 болници. Всичките тези болници искат екипировка, инструментариум, квалифицирани здравни служители, нови и нови инвестиции, понеже както казахме – всичко се развива. И друг труден момент има, който също върви против системата: голяма част от младите колеги заминават за чужбина заради по-доброто финансиране. Аз съм декан на МУ Плевен вече 6 години и 70-75% от завършващите, особено в София, напускат страната. Ами тази държава е финансирала обучението им и тези пари отиват на вятъра. Много можем да говорим по тази тема...

За ендопротезирането, плоскостъпието, бъдещите технологии и клякането с щанги


От ляво надясно: д-р Д. Енчев и проф. А. Аспарухов

Колко социално-значими са заболяванията, свързани с опорно-двигателния апарат?

Значително! Особено през последните десетилетия броя на артрозните промени в тазобедрените и коленните стави изключително нарасна. Може би имат отношение начинът на хранене, затлъстяването, наднорменото тегло и някои други фактори, като плоскостъпието. Около 30% от хората са с плоскостъпие. Ако това не се коригира, хората стъпват навътре, цялата тежест минава от вътрешната страна на коленните стави, хрущяла няма инервация и процеса на износване на хрущяла дори не се усеща. Болката обикновено започва между 50-60 години, когато хрущялът е увреден и е загубил качествата си, няма тази еластичност и ако още го има, натоварването преминава през него, а ако го няма – директно започва да се трие кост с кост и тогава вече нищо не може да се направи, освен да се имплантират изкуствени стави. От плоскостъпието също тазът се наклонява напред, цялата горна част на тялото се измества назад, затварят се в известна степен интервертебралните отвори и започват болките в кръста.

Кога е добре да започнем корекция на плоскостъпието?

Веднага, когато се установи. Иначе при малките деца след 5-тата годинка, защото тогава се вкостява една хрущялна костичка и сухожилието, което отговаря за свода се залавя за нея. Задължително е плоскостъпието да се коригира с подходящи обувки, а съвременния човек масово носи джапанки. Аз това не го разбирам дори и по хигиенни съображения. Петата трябва да е леко повдигната, за да не се натоварва ахилесовото сухожилие.

Коя е последната Ви професионална изненада?

Преди няколко седмици беше II Световен конгрес по ендопротезиране в Рим, Италия. Аз бях там и видях една тенденция към роботизираната хирургия, тъй като реперите, които използваме за ориентирането на имплантите, било то за колянна става по специално, но и за тазобедрена става, не са толкова точни, за да могат да дадат абсолютно 100% качествена ориентация на тези импланти, а от позицията на тези импланти зависи тяхната стабилност, животът на ставите. Проблемите с роботизираната хирургия са два. Единият е дългият learning curve. Докато се овладее тази технология, оперативното време е по-дълго, отколкото обичайното. А другият проблем е отново финансов – става дума за милиони.

Какво ви е отношението към 3D принтирането?

С това 3D принтиране се очаква, че ще има нови технологии, с които ще бъдат замествани много неща.

Вярвате ли? Не само стави, но и кости?

Да, вярвам. Точно това е идеята. Въпросът е да бъдат създадени такива кости, които да могат да отговорят на биологичните кости в човешкото тяло. Но трябва да се има предвид, че костната система не може да се разглежда като самостоятелна единица. Говорим за система: връзки, сухожилия, мускули. Говорим за пасивна и динамична стабилизация. Пасивната стабилизация са костите и връзките между тях, а динамичната стабилизация е много важна – баланса на мускулатурата около ставите и от там – и необходимостта от спортуване за поддържане на един добър мускулен баланс.

А какъв е съветът Ви към непрофесионално спортуващите?

Не бива да се прекалява, особено с големи тежести. Много популярно е клякането с тежести. Ефектът от тези упражнения може да се добие и по друг начин – с велосипед или с плуване. С щангите много се увреждат хрущялите, особено задния отдел на колената. Така че, всяко нещо с мярка и с щадене.


Снимки: Здравен навигатор

 

още от Интервюта
още от Ортопедия