А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Електронни импланти връщат слуха на деца в МБАЛ „Св.Иван Рилски” – Стара Загора

01.07.2014 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Немски УНГ-професор подпомага създаването на Тракийски център за кохлеарни имплантации в Централна България.

 

Електронни импланти връщат слуха на деца в МБАЛ „Св.Иван Рилски” – Стара ЗагораЧетири деца с тежки слухови проблеми на възраст от 4 до 16 години вече ще чуват нормално, след като им бяха поставени кохлеарни имплантанти във високотехнологичната МБАЛ Св.Иван Рилски” в Стара Загора, съобщиха от болницата. Това е най-модерният и ефективен начин пациентите с глухота да възстановят слуха си и съответно да се социализират, посочи немският проф. д-р Щефан Датцерт от университетската УНГ-клиника в Бохум, който консултира операциите. Те бяха извършени от доц. Петър Руев, дм, началник на УНГ-отделението в старозагорската МБАЛ „Св.Иван Рилски”.

Кохлеимплантът е електронно устройство, което се имплантира в кохлеята – охлюва на вътрешното ухо – там, където са разположени слуховите клетки и където започва слуховия нерв. „За разлика от познатите на всички слухови апарати, чрез този имплант стимулираме директно слуховите клетки и слуховия нерв. За съжаление кохлеарният имплант е много скъпо устройство, което малко пациенти могат да си позволят. В България Здравната каса покрива кохлеарните имплантации само за деца до 18-годишна възраст”, посочи Руев.
Електронни импланти връщат слуха на деца в МБАЛ „Св.Иван Рилски” – Стара Загора
(От ляво на дясно - доц. Руев и проф. Датцерт)
Преди 1 година доц. Руев и проф. Датцерт извършиха първата кохлеарна имплантация в старозагорската болница на възрастен мъж, който вече чува отлично. С това в МБАЛ Св.Иван Рилски” започна изграждането на Тракийски център за кохлеарни имплантации. Сега в България работят само два такива центъра - в София, но необходимостта от тях постоянно нараства, смята доц. Руев. По необясними причини в момента държавата не провежда слухов скрининг сред новородените. При провеждане на такъв скрининг и 70 000 раждания средногодишно се откриват около 70-80 деца със слухови проблеми. На близо 30 от тях ще се наложи поставянето на кохлеарен имплант. Увреждането трябва да се открие възможно най-рано – до шестия месец от развитието на детето, защото това улеснява диагностицирането на проблема, поставянето на слухов апарат или извършването на операция. „Всички бебета, които се раждат в нашата болница имат възможност за изследване на слуха още по време на престоя им в отделението. Това е практика във всички европейски болници, тъй като ранното възстановяване на слуха дава възможност на мозъка на новороденото да съзрее и да изгради необходимите комуникационни връзки”, посочва Руев.
Броят на децата с необходимост от слухов имплант обаче постоянно нараства - след 10 години те ще бъдат около 200-300, чиито кохлеимпланти трябва периодично да се настройват и преглеждат.
Електронни импланти връщат слуха на деца в МБАЛ „Св.Иван Рилски” – Стара Загора
„В България имате израз „Пази го като очите си”, но смятам, че слухът е дори по-важен от зрението”, каза проф. Датцерт. Според него слепите хора нямат проблем със социализацията си, докато при страдащите от глухота общуването, развитието на мисловните връзки се превръща в голям проблем и често тези хора изпадат в деменция.
Електронни импланти връщат слуха на деца в МБАЛ „Св.Иван Рилски” – Стара Загора
Изграждането на Тракийски център за кохлеарни имплантации в старозагорската МБАЛ „Св.Иван Рилски” ще бъде подпомогнато от проф. Датцерт и неговия кохлеарен център в УНГ-клиниката в Бохум чрез развитие и увършенстване на оперативните техники, извършване на научни изследвания и обмяна на специалисти.
Електронни импланти връщат слуха на деца в МБАЛ „Св.Иван Рилски” – Стара Загора

 

още от Избор на редактора
още от Уши, нос, гърло