А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Експертната техника, която запазва механиката на ставата - уникондилно колянно протезиране

12.06.2020 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Пореден уебинар на Катедра по ортопедия и травматология на МУ-София.

 

По инициатива на Катедра по ортопедия и травматология на МУ-София на 09.06.2020г. проф. д-р Пламен Кинов от Клиника по ортопедия на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ” модерира пореден уебинар, този път на тема „Уникондилно протезиране на колянна става” – събитие, коеот привлече вниманието и участието на над 70 специалисти от страната.

На виртуалната среща бяха разгледани и дискутирани теоретичните проблемни аспекти и практическия подход за частично протезиране на колянна става. Презентациите на д-р Владимир Стефанов (ВМА София), проф. д-р Владимир Ставрев (МУ-Пловдив), проф. д-р Аспарух Аспарухов (МУ-Плевен) и проф. д-р Пламен Кинов представиха иновативния метод и създадоха възможност за обмен на опит между специалистите-ортопеди, което оправда големия интерес.Уникондилното колянно протезиране е миниинвазивна операция за лечение на начална артроза, която запазва кинематиката на коляното, не разстройва механиката и пациентът остава с нормално, функциониращо коляно, което по нищо не отстъпва на тоталната протеза; даже с предимството, че операцията е по-малка, по-лека и ставата се запазва.”

Това каза за Здравен навигатор инициаторът на събитието проф. Кинов и уточни, че за разлика от тоталната протеза, в този случай се касае само за заместване на увредения хрущял.Експертите обсъдиха подробно актуални аспекти на лечението на най-честата ортопедична патология – износването на колянна става. Панелът лектори представи своя подход към практиката на протезиране, както и съвети за подобряване на работата. Обсъдени бяха различни възможности за оптимизиране на резултатите и навременно лечение на колянната артроза.

Това рутинна процедура ли е, проф. Кинов?

Не, нито в България е рутинна, нито по света. Няколко хирурга я извършваме в България. Лекторите на този уебинар искаме да предадем опита си и познанията си сред колегите, за да могат и те да усвоят техниката, защото методът е много добър, но не е така използван.

Колко време продължава възстановителния период след тази миниинвазивна операция?

Около месец. Но е важно пациентът да провежда рехабилитация.

Анелия Николова

 

още от Ортопедия
още от Интервюта