А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Експериментална генна терапия

16.06.2014 / 11:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Възстановява зрението на слепи пациенти.

 

Експериментална генна терапияМеждународен екип от изследователи съобщават за ефективността на експериментална генна терапия върху рядко наследствено заболяване, което води до слепота, съобщава Би Би Си.


В първата фаза на проучването са участвали 12 пациенти с вродена амавроза Лебера – едно от генетичните заболявания на ретината.Тя се характеризира с загуба на светлочувствителни клетки, което при влошаване на зрението води до пълна слепота.


След обобщаване на резултатите от първата фаза на терапията, е установено, че чрез експерименталното лечение при някои пациенти състоянието се е подобрило без значителни странични ефекти. Пациентите, придобивали способността да виждат привечер, да разпознават човешки лица и правят покупки в магазина.


Ръководителят на детската болница на Филаделфия, заяви, че при направен магнитен резонанс е потвърдено, активирането на визуалните центрове в мозъка. Водещият изследовател Жан Бенет в Университета на Пенсилвания обяви, че неговият екип ще продължи по нататъшни изследвания в тази насока с цел повишаване на резултатите.

 

още от Новини от деня
още от Офталмология