А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Ехокардиографска конференция „Варна ехо 7”

07.10.2015 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Се състоя от 2-4 октомври в в.к. Ривиера, Варна.

 

Форумът се организира от Сдружение на специалистите по ехокардиография ВАРНАЕХО под егидата на работната група по ехокардиография на Дружеството на кардиолозите в България и медицински университет – Варна. Темите тази година бяха посветени на кардиопатиите и диагностиката на съдовите заболявания.
Ехокардиографска конференция „Варна ехо 7”
Повече за форума разказа пред Здравен навигатор доц. Йото Йотов от Организационния комитет:
Ехокардиографска конференция „Варна ехо 7”
Провеждаме конференцията вече 14-та година и мога да кажа, че това е събитие с традиции. Форумът винаги предизвиква интереса на кардиолозите в България. Тук са около 250 души. Стараем се всеки път да каним чуждестранни гости, които да представят актуалните си виждания по тематиката. Този път сме се спряли на две теми, които са интересни за кардиологичната общност у нас. На първо място това е темата за кардиомиопатиите. Това са заболявания, които често пъти водят до сърдечна недостатъчност с фатален край. Ранната им диагностика и оценка с неинвазивни методики, какъвто е ехокардиографията, както и другите образни диагностики, би помогнало за по-ранното лечение и за подобряване прогнозата при тези пациенти. Втората тема се представя за първи път пред академичната общност. Решихме този път да отделим внимание на диагностиката на съдовете, тъй като обикновено кардиолозите се фокусират върху сърцето и забравят, че системата е сърдечно-съдова, не просто само сърдечна. Т.е. има един чудесен синхрон между работата на съдовете и работата на сърцето, и когато той се наруши, то тогава настъпват проблеми. Затова решихме тази година да представим и диагностика на съдовите заболявания като започнем от заболяванията на аортата, минем през оценка на мозъчните съдове и други периферни съдове и различните образни методики, за да дадем една нова визия на колегите, които рутинно не работят тази методика.
Чуждите гости тази година са по традиция изявени специалисти по ехокардиография като например проф. Алън Фрейзър. Той многократно е идвал в България и винаги е подкрепял нашата конференция. Той е специалист-кардиолог от Кардиф, Великобритания и бивш председател на Европейската асоциация по ехокардиография. Изключително начетен и провокативен лектор, който не се страхува да изказва нетрадиционно мнение.
Тук е и проф. Богдан Попеску от Букурещ, който ще е новият председател на Европейската асоциация по сърдечно-съдова образна диагностика, чиито мандат ще започне догодина. Другите чуждестранни гости също са много интересни-проф. Карери от Италия, който се занимава изключително със съдова образна диагностика, както и проф. Венереану от Румъния, който има интереси в областта на кардиомиопатията и сърдечната недостатъчност и специално що се отнася до разликите между кардиопатии и сърцето при атлети.

Ехокардиографска конференция „Варна ехо 7”

Лекция на проф. Фрейзър

Ехокардиографска конференция „Варна ехо 7”

.

Ехокардиографска конференция „Варна ехо 7”

.

Ехокардиографска конференция „Варна ехо 7”

Снимки: Здравен навигатор-Хирургия

 

още от Новини от деня
още от Сърдечна