А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Ефективност и комфорт при минимално инвазивната гръбначна хирургия

16.11.2017 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

От 19 до 21 октомври Несебър бе домакин на XXVI Национална конференция по неврохирургия.

 

Ефективност и комфорт при минимално инвазивната гръбначна хирургия

В рамките на събитието се коментираха теми като: Колко значим е тайминга на оперативната интервенция при спинални дурални артерио-венозни фистули I тип за изхода на лечението; Иновации и минималноинвазивни техники в спиналната хирургия; Първи стъпки в интраоперативната радиотерапия при малигнени гръбначни тумори; Хирургическо лечение на гръбначно мозъчните травми в цервикалния отдел на гръбначния стълб; Спинални дизрафични малформации; Хирургично лечение при деца с фармакорезистентна епилепсия и др

По покана на “Медицинска техника инженеринг”, д-р Маркович - един от водещите неврохирурзи от Сърбия представи минимално-инвазивни методи при едноскопска хирургия на лумбалната област на гръбначния стълб.

Ето какво сподели специалистът пред “Здравен навигатор”:

Ефективност и комфорт при минимално инвазивната гръбначна хирургия

Д-р Маркович, какви бяха основните акценти по време на Вашата презентация?

Темата на доклада ми бе full ендоскопска хирургия на лумбалната част на гръбначния стълб. Това е уникална процедура, при която акцентът е върху минималната инвазивност.

Mинимално инвазивна гръбначна хирургия се развива преди повече от 50 години, като в Европа техниката се прилага от началото на 21-ви век. Тя е показна при всякакви видове дискови хернии и стенози на гръбначния мозък, засягаши всеки един от отделите на гръбначния стълб – от цервикалната до лумбалната област. Надяваме се, че в бъдеще ще развием минимално инвазивни техники, приложими при още по-голям кръг от патологии.

Кои са предимствата на процедурата?

Разполагаме с редица логични предимства. На първо място, пациентът не усеща, че бива опериран. Той може да се изправи на крака още на същия ден. Възстановяването е бързо, мобилността е пълна и няма нужда от рехабилитация.

Ендоскопската операция позволява премахване само и единствено на увредената структура – кост или междупрешленов диск. Наблюдава се успеваемост до 90%, а болните са изключително доволни от резултата.

Високият процент на успешните операции отразява липсата на оплаквания след процедурата и комфорта от страна на пациента. Хората се прибират у дома още на същия или на следващия ден. Те се връщат на работа много по-рано отколкото след друг вид операция.

Какво е посланието Ви към Вашите български колеги?

Бих искал да заявя от практична гледна точка, че тази нова техника е наистина ефективна и трябва да намери място в ежедневната ни практика.

Единственият проблем е нуждата от добро обучение на специалистите, които ще я прилагат. Всъщност, така е с всички хубави неща в живота – трябва да си търпелив и да положиш усилия, за да успееш и да видиш резултат.

Естествено, класическите методи също намират място при тези патологии, но главната ни цел е благополучието на пациента, а в крайна сметка това е бъдещето на хирургията.

Днес разполагаме с редица източници на информация и възможности за обучение, така че трябда да прилагаме ендоскопията в името на здравето и комфорта на нашите пациенти.

Лена Гьотхел: Иновативните хирургични методи са ключови за по-ниското травматично увреждане на пациента”

Ефективност и комфорт при минимално инвазивната гръбначна хирургия

Г-жо Гьотхел, добре дошли в България! Бихте ли се представили пред нашите читатели?

Нашата фирма се казва Riwo Spine и се занимаваме се с разработване и производство на продукти, използвани при гръбначни хирургични интервенции.

За пръв път съм в България и за мен е удоволствие. За съжаление, подобни продукти все още не са толкова популярни на пазара в страната Ви, но вярваме, че хирургията се развива динамично.

Иновативните хирургични методи са ключови за по-ниското травматично увреждане на пациента, особено що се отнася до старите хора. Както обясни д-р Маркович, ендоскопията навлиза широко в областта и за нас като компания е важно да предложим ефективна асистенция със стандартизиран медицински подход. Именно заради това нашите продукти са ориентирани към специалистите, които използват тези нови техники в практиката си. Ние организираме обучителни курсове, чрез които лекарите имат възможност да се запознаят с модерните хирургични методи и да сравнят минималната инвазивна гръбначна хирургия с конвенционалната хирургия.

Всеки желаещ може да стане част от обучителната ни програма. Предлагаме няколко модула на обучение, които обхващат различни операционни техники. Обучението включва както лекционна част, така и практически трейнинг с операции наживо.

Препоръката ни за всеки лекар, преминал програмата, е да започне да прилага наученото най-късно до два месеца след обучението. Лекторите ни са професионалисти, които често канят курсисти да присъстват по време на техни операции. Д-р Маркович е пример за това.

Ефективност и комфорт при минимално инвазивната гръбначна хирургия

.

Ефективност и комфорт при минимално инвазивната гръбначна хирургия

Снимки: Здравен навигатор-Хирургия

 

още от Новини от деня
още от Неврохирургия