А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Едновременно безкръвно отстраняване на бъбрек и голям тумор в правото черво извършиха хирургичните екипи на Токуда Болница

24.03.2016 / 13:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Комбинираната лапароскопска интервенция бе направена с възможно най-малък травматизъм от урологичните и коремните хирурзи на японската болница.

 

Едновременно безкръвно отстраняване на бъбрек и голям тумор в правото черво извършиха хирургичните екипи на Токуда БолницаВъзрастна жена с голям тумор на правото черво и злокачествено новобразувание на бъбрека беше оперирана изцяло лапароскопски в Токуда Болница София и се възстановява успешно много бързо след голямата операция. Лапароскопската интервенция започва с отстраняване на бъбречния тумор безкръвно, само за 40 минути. Това дава възможност последващото премахване на голям ректален тумор да се осъществи в рамките на същата операция. Така сложната и тежка интервенция е възможно най-малко травматична за пациентката, която предвид състоянието си, се възстановява успешно изключително бързо.

В операцията участват екипите на д-р Калоян Давидов, началник на Отделението по Урология и д-р Веселин Маринов, началник на сектор Лапароскопска хирургия към Клиника по Чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия. Диагностиката и предоперативната подготовка са направени от екипа на д-р Петко Карагьозов, началник на Инвазивна гастроентрология.

Едновременно безкръвно отстраняване на бъбрек и голям тумор в правото черво извършиха хирургичните екипи на Токуда Болница

(Д-р Давидов и д-р Маринов)

Отворена операция от такъв мащаб обикновено означава големи оперативни разрези и дълги часове анестезия. Това е много натоварващо за пациента и свързано с дълго възстановяване. Ние успяхме да спестим този излишен травматизъм чрез бързо минимално-инвазивно отстраняване на бъбрека. Краткостта на процедурата не трябва да заблуждава за нейната голяма сложност. Такова време беше възможно благодарения на сработването на екипа и натрупания немалък опит. Изключително важно беше да оставим добри условия за работа на коремните хирурзи”, разказа за операцията д-р Давидов.

Операцията премина успешно като отстранихме целия тумор напълно лапароскопски с резекция на правото черво и едновременна анастомоза – свързване на здравите части на червото. Благодаря на колегите за отличната колаборация и работа в екип, която дава много добри шансове за добър изход от тежкото заболяване за пациентката”, допълни д-р Маринов, ръководил втората част на операцията.

Мултидисциплинарният подход е ключов фактор при сложните случаи, които изискват реакция и взаимодействие от няколко екипа. Заедно с налагането на минимално-инвазивни подходи, това играе важна роля в стремежа за по-малко травматизъм и по-бързо възстановяване за пациентите.

 

още от Избор на редактора
още от Онкология
още от Урология