А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

С единственият в страната диагностичен апарат за изследване за рак на гърдата сономамотомограф

13.04.2018 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Разполагат в УМБАЛ „Св. Марина”-Варна.

 

С единственият в страната диагностичен апарат за изследване за рак на гърдата сономамотомографТова съобщиха от лечебното заведение. „Тази система е изключително подходяща за ранно откриване на рак на млечната жлеза, тъй като скенирането е напълно автоматично и обхваща не само гърдата, но и околните тъкани. Тази технология дава възможност да се елиминира напълно субективният фактор, съществуващ при класическата ехография на гърдата“, обяснява проф. д-р Боян Балев (на снимката), началник на Клиниката по образна диагностика в университетската болница „Св. Марина“ във Варна.

Прецизна компютърна програма следи за заснемането на всеки милиметър от обекта, след което следва обработка на образите и предоставянето им за анализ от специалиста. Изображенията се съхраняват в болничната система най-малко 10 години и е осигурен достъп на специалистите до тях по всяко време.

Важно предимство на системата е отсъствието на йонизираща радиация. Това прави метода напълно безвреден и по тази причина се препоръчва за диагностика, особено при жени в репродуктивна възраст.

Най-голямото предимство на сономамотомографията е, че може да се ползва с висока диагностична стойност при млади жени, при които класическата рентгенова снимка (мамография) е неприложима. До около 40-годишна възраст малките патологични обекти, какъвто е и началният стадий на рак на млечната жлеза, не могат да се изобразят на мамографията поради припокриване от естествената плътност на гърдата, обяснява проф. Балев. Тази физиологична особеност обаче не е пречка за ултразвуковата енергия, ползвана при сономамотомографията. Системата регистрира всяка промяна в нормалната структура на гърдата и я „предоставя” на лекаря за оценка.

Ракът на млечната жлеза е най-честата форма на рак сред жените и вторият по честота рак като цяло. Ранното откриване и лечение е изключително важно за увеличаване на шансовете за лечение. Десетгодишната преживяемост при жени, открити в нулев или първи стадий е 98%, докато в по-напредналите стадии рязко спада; например в трети стадий тя е 65%. Поради това е особено важно медицинските специалисти и населението да бъдат осведомени за възможностите на съвременната медицинска практика.

Проф. Балев препоръчва изследване на всички жени, които са наследствено обременени, включително и на кърмачки, тъй като методът е бърз, безопасен и ефективен. Пациентките имат осигурена възможност при необходимост и за консултация с гръден хирург за назначаване на консервативно или оперативно лечение.

Телефонът за записване на пациенти за изследването в кабинет „Сономамотомограф“ в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна е 052/ 978 816.

 

още от Новини от деня
още от Онкология
още от Образна диагностика