А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Единствената болест, при която има намаляване на смъртността - исхемичната болест на сърцето

25.09.2019 / 13:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Отчете д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

 

Единственото заболяване, при което има намаляване на смъртностт през последните години у нас, е исхемичната болест на сърцето. Това до голяма степен се дължи на инвазивната кардиология. Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров (на снимката) пред Нова телевизия.

„За поставянето на стентовете има архив, който може да бъде проследен назад в годините и може да бъде доказано какво точно се е случило. Ако действително са извършвани такива процедури, вярвам, че Етичната комисия на БЛС, ще бъде на висота и ще вземе своето решение. Най-тежкото наказание е БЛС да лиши този лекар от право да практикува. Преди поставянето на стент се прави образно изследване, вижда се какво е била и каква процедура е трябвало за се направи, както и след операцията какво е извършено. Изследванията е невъзможно да бъдат фалшифицирани, защотото те се пазят както в болницата, така и в НЗОК“, каза д-р Маджаров по повод обвиненията срещу пазарджишкия кардиолог д-р Петър Лазов, че е поставял стентове на здрави сърца.

Д-р Маджаров напомни, че ИА „Медицински надзор“ също се е самозерила и прави проверка по случая. „Целта на проверките е да се вземат мерки, а не да се стресират хората. Надявам се, че Нова телевизия ще достигне докрая и когато стане ясно какво се е случило, ще уведоми зрителите. Нашата задача е да стигнем до край в едно такова разследване, за да свелим петното и от всички останали лекари“, каза още председателят на съсловната организация на лекарите.

 

още от Новини от деня
още от Сърдечна