А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Проф. Джеймисън: “Отхвърлянето на органи не е напълно овладяно, но ще подобрим знанията си”

01.06.2017 / 18:21 - surgery.bg
 
 Facebook

“Бъдещето на сърдечносъдовата ви хирургия е обещаващо”, сподели още специалистът.

 

Проф. Стюарт Джеймисън е председател на Световната асоциация по гръдна и сърдечна хирургия и бе специален гост на VII Национален конгрес по гръдна, сърдечна и съдова хирургия, за чието провеждане вече Ви информирахме. Проф. Джеймисън представи почетна лекция, в която направи ретроспекция на професионалния опит на екипа си и развитието на трансплантологията в световен мащаб.

Ето какво сподели световноизвестният хирург за “Surgery.bg”:

Проф. Джеймисън: “Отхвърлянето на органи не е напълно овладяно, но ще подобрим знанията си”

Проф. Джеймисън, с какви чувства и спомени се връщате към първата трансплантация, която сте извършили?

Първо работихме много усърдно в лабораторията. Трябваше да бъдем сигурни, че начинанието ни ще има успех. Говорим за годините, когато все още нямаше успешна, реализирана трансплантация на бял дроб. Първоначално трябваше да подсигурим продължителен живот на маймуните, които бяха в лабораторията.

И чак, когато успяхме с тях, след множество години в лабораторията, придобихме техниката и подбрахме правилните имуносупресии. Едва тогава вече знаехме и разчитахме на успешна операция. Разбира се, както всяко ново начало, първата операция беше рискована и бяхме в обективите на огромен обществен интерес. Нямахме право на провал, макар че всичко ново в медицината да е в резултат първоначално на революционни идеи и огромен брой експерименти. Докато не поемем риска, няма да имаме резултати.

Какво коства подобно посвещаване на професията?

Не съществува успех без положен труд. Нищо, което е ново и успешно, не се случва случайно, а е резултат на познание, добро планиране, визия и след това на огромен труд. Едно нещо, което се е променило в медицинското oбучение е, че хората не работят толкова колкото преди. Не не си позволявам да правя оценка, дали това е за добро или за лошо, просто казвам, че е факт. Това, което се случи през годините, е че броя часове, които хората работят в болниците по закон, доколкото знам и в ЕС е така, е 40 часа седмично. Т.е. работното време е намаляло, но времето за обучението не се е удължило. И това, което се получава, е че в днешно време няма как хората, които изучават медицина да достигнат същия праг на знания и обучение, което имаха хората преди 20-30 години. Невъзможно е.

Споменахте, че отхвърлянето на органи не е напълно овладяно. Какво означава това?

Да, така е. Отхвърлянето на органи не е напълно овладяно. Имаме много по-добри лекарства и много повече хора оцеляват, с по-кратък престой в болниците, отколкото преди. Мисля че има два начина, чрез които този процес да бъде подобрен. Единият се крие в все по-добрите лекарства, които ще бъдат открити, но най-важното ще бъде разбирането ни, за отговора на имунната система към новия орган и начина, по който той трябва да се промени. Целта е органите да бъдат приети за постоянно и пациентите да нямат нужда от лекарства. Мисля, че това е възможно, защото някои пациенти приемат органите много по-добре от други. Не е въпрос само на съвместимост на тъканите, а има някакъв механизъм, който задейства отговора на имунната система. Този механизъм не е напълно изяснен, но вярвам, че ще го открием.

Как се развива трансплантологията през годините?

Най-значимата промяна, касаеща трансплантираните, беше откритието на един определен медикамент - имуносупресор. До 1980 г., по време на всичките трансплантации, които правехме, използвахме основно Anti-lymphocyte globulin (ALG), стероиди и human colaguarion factor IX. Проблемът с това третиране беше, че отхвърлянето на органите беше контролирано, но на много висока цена. Цената беше много отхвърляния, след които следваше инфекция, защото трябваше да лекуваме отхвърлянето. Също така нямаше добро зарастване на тъканите, защото типът имуносупресия, който използвахме дотогава, предотвратяваше делението на клетките и така забавяше възстановяването.

Откриването на имуносупресора не само подобри лечението на отхвърлянето, но също така позволи по-добро възстановяване на тъканите. Това е причината, трансплантацията на бял дроб да бъде възможна. До този момент, липсата на възстановителен процес при дихателните пътища винаги водеше до отхвърляне на дроба.

Проф. Джеймисън: “Отхвърлянето на органи не е напълно овладяно, но ще подобрим знанията си”

Имате ли наблюдения върху работата на българските Ви колеги?

Да, разбира се. Имате много добри сърдечносъдови хирурзи в България. Сприятелих се с много от най-големите експерти в страната Ви. Смятам, че бъдещето на сърдечносъдовата хирургия в България е изключително обещаващо. Сегашният стандарт е много висок.

Васил Грозданов

Снимки: Здравен навигатор-Хирургия

 

още от Интервюта