А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Държа на приемствеността; ще се насочим и към младите специалисти

16.10.2018 / 15:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Това отбеляза като приоритети новият председател на гастроентерологичното дружество – проф. Красимир Антонов.

 

Държа на приемствеността; ще се насочим и към младите специалисти

XIII-тият конгрес по гастроентерология се проведе от 11 до 13 октомври, в гр. София. По традиция, форумът започна с модула „Следдипломна квалификация”. Основният акцент в него бяха демонстрациите на живо с ендоскопски и ехографски подходи при проблемни случаи от гастроентерологичната практика и възможността за интерактивна дискусия между демонстратори и аудитория.

В останалите дни на конгреса бяха разгледани и дискутирани най-динамично развиващите се в диагностично и терапевтично отношение раздели на гастроентерологията и хепатологията.

Подкрепата, оказана от EASL чрез програмата „The Best of EASL”, позволи на делегатите да чуят и обсъдят ключови за съвременната хепатология проблеми с водещи европейски експерти.

Държа на приемствеността; ще се насочим и към младите специалисти

Днес ви представяме интервю с новия председател на Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография. Това е проф. Красимир Антонов, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“-София.

Проф. Красимир Антонов

Държа на приемствеността; ще се насочим и към младите специалисти

Проф. Антонов, делегатите на XIII конгрес по гастроентерология Ви избраха за новия председател на Дружеството. Какви ще бъдат Вашите приоритети?

Приоритетите ми са в три насоки, като те бяха споменати и в предварителните дискусии преди самия избор, за да могат колегите да ги обсъдят.

Ще провеждаме политика на приемственост, защото нивото на Дружеството, което беше постигнато под ръководството на проф. Крум Кацаров – организационно и като дейност, е изключително високо. Ще се стремя да надграждаме това ниво, възползвайки се от опита на подобни организации, които съществуват в Европа. И третият, не по-маловажен приоритет е обръщането лицето на Дружеството и дейността към младите специалисти, за да могат те да израстват със самочувствие и да въвеждат възможно повече нови методики в гастроентерологията.

Иначе, основните ни направления въобще в гастроентерологията, естествено ще са ендоскопската диагностика, ендоскопска миниинвазивна хирургия, която на практика се извършва от гастроентеролозите във всички отдели на гастроинтестиналния тракт, хепатологията, както и тежките заболявания на дебелото черво като улцерозния колит и болест на Крон и пр. Не на последно място разбира се, поставяме раковите заболявания, особено раковите болести на дебелото черво. В това отношение ние определено ще засилим колаборацията си с колегите-хирурзи, за да можем максимално бързо да процедираме и помагаме на пациентите. Целта е да се опитаме да намалим най-вече тежките случаи. Както е известно, профилактиката в България е проблем, така че каквото може и зависи от нас, ще направим в тази област; най-малкото, за да постигнем по-добра координация между отделните центрове между гастроентеролози и хирурзи.

Бихте ли споделили кои бяха по-интересните и важни теми за Вас, които се коментираха по време на провелия се форум по гастроентерология?

В областта на гастроентерологията бих отличил заболяванията на дебелото черво – т.нар. улцерозен колит и болест на Крон, както и съвременната терапия, която се прилага при тяхното лечение. Тя става все по-достъпна във връзка с възможностите, които предоставя НЗОК, както и най-съвременните постижения, които има фармацевтичната индустрия в тази област.

Другото голямо направление е хепатологията и по-специално вирусните хепатити В и С. Напоследък особено внимание обръщаме и на хепатит D (delta) и разработването на адекватна диагностика и лечение на неалкохолна стеатозна чернодробна болест – патология, която много зачестява, и за която определено трябва да имаме готовност.

Естествено, не подценявам заболяванията на стомаха, проблемите с хеликобактер пилори инфекцията, полипите, свързаните с полипите опасност от рак на дебелото черво, болестта на Барет и пр.

Стремежът е да се въвеждат най-нови технологии, които ние виждаме в световен мащаб, но това е свързано с финанси, така че ние трябва да се стараем да избираме възможно най-доброто. За това са толкова полезни тези срещи, които се организират, защото така от световния опит можем да преценим какво на нас действително ще ни бъде необходимо.

Мария Радмилова

 

още от Избор на редактора
още от Гастроентерология