А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

145 000 двойки в България са заявили, че имат репродуктивни проблеми

29.10.2014 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Това коментира председателят на фондация „Искам бебе“ Радина Велчева.

 

145 000 двойки в България са заявили, че имат репродуктивни проблемиСтатистиката сочи, че на едно семейство са му необходими средно около 5, за да намери решение на репродуктивния си проблем. Притеснително е, че около половин милион са младите двойки, които дори не знаят към кого да се обърнат при репродуктивни проблеми, коментира Велчева.
Бебета, родени с помощта на финансиране от Националния фонд за асистирана репродукция, са 4500-5000 в България. Държавата отпуска средно 15 млн. лева. Всяка двойка има право на три ин витро опита, за което се полагат 15 000 лева. Проблем е, че обикновено двойките нямат средствата за необходимите изследвания преди това. Тук идва ролята на общинските средства, които осигуряват помощ в тази насока. Липсата на такива изследвания на практика обрича на неуспешен след неуспешен опит.
В момента в страната има 37 общини, които осигуряват финансова подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми. Най-сериозни средства за това се отделят във Варна, Бургас и Благоевград.
По отношение на работата на фондация „Майки за донорство“, която работи активно вече близо 3 години, до момента 1000 български майки са изявили желание да станат донори на генетичен материал. В България двойките, който могат да заченат ин витро само с донорска яйцеклетка, са 40 000.

 

още от Избор на редактора
още от Гинекология