А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Допълнителни 15 млн. лв. ще бъдат отпуснати на болниците от НЗОК

14.05.2015 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Преразгледаха списъка със средствата, които ще получат лечебните заведения за 2015 г.

 

Допълнителни 15 млн. лв. ще бъдат отпуснати на болниците от НЗОКНай-много средства, в размер на 1 млн. лв., ще бъдат дадени на „Пирогов”. За „Софиямед”, която първоначално трябваше да получи над 3 млн. лв., сега са отредени само 400 000 лв. Допълнителни средства ще бъдат дадени и на почти всички общински лечебни заведения, уточни зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков след заседание на Надзорния съвет на Касата, цитиран от Дарик.
15 млн. лв. ще се разблокират от резерва на Здравната каса и ще бъдат разпределени между болниците, които оказват спешна помощ, информира д-р Шарков. Допълнителните средства се отпускат еднократно.
„15,237 млн., които са за лечебните заведение. На първо място са лечебните заведения са университетски болници и разполагат с тежки приемни отделения, се увеличават с 2%. Бюджетите на всички останали лечебни заведения, които осъществяват спешна медицинска помощ на територията на страната, се увеличават с 1%”, обясни д-р Шарков.
В списъка срещу точната сума, която ще бъде дадена на една болница, не са посочени конкретни мотиви. Единственият критерий бил оказваната спешна медицинска помощ, а информацията за нея била предоставена от оперативното ръководство на Касата.
„Списъците за това на кои лечебни заведения се увеличават бюджетите на базата на реална дейност по оказана спешна медицинска помощ са по данни на центровете за спешна помощ, къде линейки карат пациенти. Така че в този смисъл влизат почти всички общински болници, защото всички те има филиали за спешна помощ”, заяви още зам.-министърът.
С допълнителните средства болниците ще трябва оперират до края на тази година.

 

още от Избор на редактора
още от Финансиране