А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Добричката болница застрашена да остане без хирурзи

21.02.2018 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Петима от общо седемте работещи в Хирургичното отделение на лечебното заведение лекари подадоха оставка.

 

Добричката болница застрашена да остане без хирурзиПетима от общо седемте работещи в Хирургично отделение на добричката болница лекари подадоха оставка. Новината беше потвърдена за НДТ от началника на отделението д-р Мирослав Попов, който заяви, че в основата на това трудно за него и неговите колеги решение стои обидата от ниското възнаграждение, което получават от години.
„През последните 5-6 месеца нееднократно сме поставяли въпроса пред ръководството на болницата. И все ни се казваше „изчакайте“. И ние чакахме… До момента, в който прословутото вдигане на минималната заплата, вдигна и нашите заплати с по 60 лева. Смятам това за подигравка. 17 години ръководя това трудно отделение, имам 31 години стаж тук. А колегите ми работят в хирургията по 35 години, за заплата от 800 лева. Отхвърлил съм много възможности за работа, включително в Швейцария. Винаги съм милеел за отделението, търсил съм възможности то да е добре оборудвано, миналата година намерих 25 000 лева и ремонтирахме базата. Омръзна ни да ни се подиграват“ – емоционално сподели д-р Попов и категорично добави, че решението – неговото и на колегите му, няма нищо общо нито с новината за предстояща смяна на ръководството на болницата, нито с политически пристрастия.
Попипан какво следва оттук-нататък, д-р Попов отговори: „Ще търсим място. Цял живот сме милеели за болницата и за отделението, но това положение не може да продължава до безкрайност. Не може да се работи само на гол ентусиазъм… Крайно време е някой да си даде сметка. Всички колеги не сме в първа младост, всички сме с високо кръвно, с кръвна захар, денонощно сме в болницата… Никого не изнудваме, просто ще си търсим по-добро място под слънцето". А на въпрос – биха ли си оттеглили оставките – той и колегите му, ако въпросът с възнагражденията бъде решен справедливо, д-р Попов отговори: „Има опция – ако се поговори с борда, ако се види, че има резерви, бихме останали. Ние не искаме да напуснем родния си град и болницата, за която сме дали живота и здравето си. Казвам това с болка. Защото аз наистина се върнах от Швейцария тук, за да правим европейска медицина у нас".

 

още от Избор на редактора