А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

В днешно време има много голям шанс за развитие на лабораторната медицина, тъй като сме доста напред в тази наука

08.11.2016 / 13:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Това отбеляза пред Здравен навигатор проф. Олерих, който бе специален гост-лектор на юбилейната конференция по клинична лаборатория.

 

Както ви информирахме, Българското дружество по Клинична лаборатория проведе юбилейна X Национална конференция по клинична лаборатория с международно участие. Тя се състоя в периода 29 септември - 1 октомври 2016 г., к.к „Златни пясъци”.

Повече за събитието днес разказва проф. Олерих, който бе специален гост-лектор на форума по клинична лаборатория:

В днешно време има много голям шанс за развитие на лабораторната медицина, тъй като сме доста напред в тази наука

Проф. Олерих, добре дошли в България. Вие присъствахте на този конгрес, поканен сте от българските си колеги и представихте доста ключова и интересна лекция. За какво бе тя и какво е най-важното от нея?

Акцентът в моята лекция е възможността и предизвикателството пред лабораторната медицина, във време, в което виждаме много промени в здравната система. В началото ще има резултати, базирани на принципите на здравеопазването. Това означава повече безопасност за пациентите и по-добра оценка на нашата работа. Така че ще преминем от обемна към ценностна система.

В крайна сметка, цената се определя от резултати, свързани с похарченото. В бъдеще ще има повече доказателства, базирани на лабораторни тестове, като 60 до 80% от медицинските решения са базирани на лабораторни резултати.

В Германия съществуват пет големи лаборатории, които поемат около 60% от резултатите. Разбира се, има и риск в лабораторната медицина: затваряне на медицински училища, по-малко време за проучвания и необходимост от повече време, за да се върши административна работа.

Ако искаме да гарантираме на бъдещите студенти, че обучението ще им бъде от полза, ние не трябва да допускаме тези неща.

В днешно време има много голям шанс за развитие на лабораторната медицина, тъй като сме доста напред в тази наука. Диагностицирането става все по-лесно за лекарите. Най-бързо се развиваме при диагнози, свързани с онкологични заболявания и различни инфекциозни болести.

При диагностицирането на онкозаболяване има шанс да се направи молекулен мониторинг на лечение, за да се предвиди съпротивлението и да се предвиди повторно появяване на заболяването.

Имаме няколко фармако-геномни тестове, които са разгледани и препоръчани от FTA и повечето от патолозите вече са обучени как най-бързо да се справят с това.

Големият проблем е обаче, че не можеш постоянно да ребиопсираш пациента, за да видиш как се развима болестта. Поради тази причина, предоставяме нова възможност – Self-re-DNA – създаден след смъртта на клетка, която успяхме да накараме да се пресъздаде.

В момента се намираме много напред в медицина. Създаването на Self-re-DNA е нещо, което бе абсурдно преди 10 години, но съм сигурен, че ще остане в науката за много дълго време.

Това е една невероятна възможност, с която можем да намерим отговори на почти всички въпроси, които имаме за даден пациент. FTA вече одобри първите ни тестове, които бяха свързани с рака на белия дроб и потвърдиха, че могат да се правят постоянно, без никакъв риск за пациента.

Какво е посланието Ви към българските колеги на този конгрес?

Започвайте! Навлизайте в новите технологии! Не работете едни срещу други, вярвайте на новото, защото с него е по-лесно. Вярвам, че в Пловдив и София ще могат да се правят подобни тестове, но трябва да се започне сега.

Оптимистично съм настроен и смятам, че колегите ми не само тук, но и в целия свят, ще посегнат към новите технологии и иновации в лабораторната медицина. Тя има огромен шанс по този начин да се разрастне като академична дисциплина.

Снимка: Здравен навигатор

 

още от Избор на редактора
още от Клинична лаборатория