А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Две деца са спасени по време на Коледните празници

28.12.2015 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Това отчете доц. д-р Христо Шивачев, който завежда отделението по детска гръдна хирургия в „Пирогов”.

 

Две деца са спасени по време на Коледните празнициЕдното дете е пострадало в катастрофа при Гоце Делчев на 24 декември - момченце на пет години, с тежка травма, което е стабилизирано без оперативно лечение. Другото спасено дете е недоносено новородено момиченце, на три дни, с тегло 1500 гр. За първи път в България екипът на детска хирургия е извършил операция на толкова малък пациент. С безкръвна операция от гръдния кош на детето е извадена течност, поясни специалистът. В момента детето е стабилно, захранено е и скоро се надяваме да го върнем на майката, каза доц. Шивачев.

От полунощ на Бъдни вечер до сутринта на 27 декември, през болницата са преминали 1400 пациенти, от които в „Пирогов” са останали на лечение 200. От общия брой 290 са деца до 18-годишна възраст.

Обичайно травматологичните кабинети са били най-натоварени за прегледи и хоспитализации. Очаква се броят на пациентите да се увеличи в близките дни, тъй като част от хората се завръщат в София.

Сред посетилите болницата има и такива, които са потърсили помощ, тъй като личните им лекари не вдигат телефоните си. Освен от София, сред пациентите през празничните дни има и такива от близките градове - Перник, Кюстендил, Трън, отчетоха от „Пирогов”.

Традиционно за празничните дни пациентите, на които са правени операции, са такива с хронични заболявания, които са забравили диетата си - жлъчка, панкреас, язвена болест и техните усложнения. В Клиниката по токсикология са постъпили пациенти в тежко състояние. Спасен е животът на 48-годишна жена, която почиствайки дома си е смесила белина с почистващ препарат. При такава комбинация се отделя хлор, който е вдишала. Докарана е в тежко състояние, но вече е стабилизирана. Все още лекарите в клиниката се борят за живота на 73-годишна жена, вдишала пушечни газове след пожар.

В кабинета по неврохирургия са преминали над 130 пациенти, предимно хора с наранявания след битови скандали и сбивания. Няма сериозно пострадали от тях.

 

още от Избор на редактора
още от Детска
още от Ортопедия
още от Неврохирургия