А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

360 деца са прегледани до момента от детските хирурзи на „Пирогов”

30.09.2013 / 13:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Профилактични прегледи вече са проведени в София, Русе и Хасково.

 

360 деца са прегледани до момента от детските хирурзи на „Пирогов”По програма „Детско здраве „Пирогов” до момента са проведени профилактични прегледи в София, Русе и Хасково.


Детските хирурзи се прегледали 360 деца. От тях 57 % са насочени за първично оперативно лечение. При 13% са проведени консултации по искане на специалисти от МБАЛ и ОПЛ. В 7 % са назначени оперативни корекции по повод предхождащи намеси. При останалите деца няма данни за заболяване, информираха от „Пирогов”.


Основните диагностицирани проблеми са: ингнинална и умбиликална херния, крипторхизъм, фимоза и деформитети на гръдния кош.


1070 са прегледаните от специалистите УНГ. От тях 26 % са насочени са хоспитализация и оперативно лечение; при 56 % са дадени указания за консервативно лечение и последващ преглед. При останалите 18% няма данни за заболяване.


Основните дигностицирани проблеми са: хипертрофия на аденоидните вегетации, остър и хроничен отит и евстахити.


297 са прегледаните от детски травматолози. Около 60% от тях са със сколиоза и 70% с плоскостъпие. Най-често плоскостъпие се наблюдава при 12-14- годишните.


Открити са единични случаи на малформации – слепени пръсти на крайници – момиченца в предучилищна възраст, редки синдроми като Синдром на Олие (разлики в крайниците със засягане на растежа), ахондроплазия, остеогенезис имперфекта (чупливи кости).

 

още от Новини от деня
още от Детска
още от Ортопедия
още от Уши, нос, гърло