А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Детското отделение в болницата в Смолян ще продължи да работи

08.03.2018 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Πpoблeмът c липcaтa нa пeдиaтpи e пpeoдoлян c aнгaжиpaнeтo нa двaмa лeкapи.

 

Детското отделение в болницата в Смолян ще продължи да работиТе вpeмeннo щe зaмecтвaт oтcъcтвaщитe титyляpи в oтдeлeниeтo. Дeжypcтвa щe дaвaт и дpyги cпeциaлиcти, информират от РЗИ-Смолян.
Проблемът е решен след инициирана от РЗИ-Смолян среща с ръководствата на МБАЛ-Смолян и РЗОК-Смолян.
Новият Национален рамков договор дава възможност общопрактикуващи лекари със специалност „Педиатрия” да работят в детските отделения на болничните лечебни заведения. Това дава надежди, че част от тях ще се ангажират в помощ на отделението в смолянската болница, посочват от РЗИ. От там допълват, че от години директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева алармира за тревожната статистика в региона по отношение на недостига на кадри както в болничната, така и в доболничната помощ.
Средната възраст на работещите в момента медици е над 50 години. Очертава се тенденция за закриване на лекарски практики за първична медицинска помощ, а новооткрити няма. От определените по новата Областна здравна карта 76 практики, само 65 общопрактикуващи лекари имат сключен договор с РЗОК, сочат още данните на здравната инспекция.
Проблемите на отделението са от месеци. В края на миналата година дори председателят на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова отправи призив към колегите си педиатри да се включат в графика на отделението, за да не затвори то врати. Тогава с дежурства се включи и самата тя. Впоследвие болницата обяви, че детската клиника затваря врати.

 

още от Избор на редактора
още от Детска