А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Над 100 делегати и участници присъстваха на най-големия европейски форум по радиология

08.03.2018 / 13:30 - surgery.bg
 
 Facebook

На Европейския конгрес по радиология имаше мащабно българско участие.

 

Над 100 делегати и участници присъстваха на най-големия европейски форум по радиологияСъбитието се състоя на 28 февруари във Виена, Австрия и продължи до 4 март в Austria Center Vienna.
Европейският конгрес по радиология (European Congress of Radiology – ECR) е годишна среща на Европейскотодружество по радиология (European Society of Radiology – ESR) като това е най-мащабното събитие в областтана радиологията и рентгенологията в Европа,и второто по големина в света. Форумът се порвежда всяка година в първите мартенски дни и в него вземат участие професионалисти в областта на образната диагностика, физици, представители на индустрията и медиите. Членовете на Европейското дружество по радиология наброяват повече от 75500 от 157 държави, сред които и България в лицето на Българската асоциация по радиология – БАР. Председателят й професор Милан Тотев направи кратък коментар за събитието, специално за Здравен навигатор:
Над 100 делегати и участници присъстваха на най-големия европейски форум по радиология
Проф. Милан Тотев, председател на БАР
Европейският конгрес по радиология, наследник на Европейската асоциация по радиология, в момента се превърна в основна водеща професионална организация на рентгенолозите в Европа. През последните години обаче, поради високото ниво на научната дейност, на Конгреса, който се провежда всяка година във Виена, на многото други научни мероприятия, организирани под егидата на ESR, все повече специалисти рентгенолози от държави извън Европа, проявяват интерес. Така се стигна до днешната ситуация, при която само 50% от членовете на ESR , по нейни официални данни, са от Европа. Останалата половина са от целия свят като много силно са застъпени Азия и Латинска Америка, дори има и от Океания. Практически ESR се превръща в една от водещите научни организации в образната диагностика, което е много радостно за Европа, защото дълги години европейските конгреси се движеха в сянката на северно-американския конгрес в Чикаго и изоставаха, особено що се отнасяше до науката. А още по-радостно е, че ние като Българска асоциация по радиология, сме един от колективните членове – основатели на ESR и винаги сме били много активно ангажирани с нейните дейности.
Над 100 делегати и участници присъстваха на най-големия европейски форум по радиология
За научната си програма, организаторите на Конгреса се бяха погрижили да има за всеки по нещо: от лекции върху фундаментални познания и практически уъркшопи за студенти и млади специалисти, до иновации във всички подспециалности и най-нови изследвания и клинични тествания. Специалните функции в хибридния имиджинг и интервенционалната радиология, нови сесийни формати в релаксираща атмосфера като ‘Coffee & Talk’ и „Моята теза в 3 минути”, бяха само част от богатата и разнородна програма, посветена на рентгенолозите. На техническото изложение участие взеха фармацацевтични компании и производители на медицинска апаратура в областта на образната диагностика, сред които и лидерът в сферата Bracco.
Над 100 делегати и участници присъстваха на най-големия европейски форум по радиология
Снимки: Здравен навигатор
Автор: Анелия Николова

 

още от Избор на редактора
още от Образна диагностика