А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

За пръв път българин оглави European Society of Surgery

10.10.2018 / 11:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Честта се падна на проф. Росен Маджов, който допреди няколко години беше и председател на Българско хирургическо дружество.

 

Вече ви съобщихме, че Българско хирургическо дружество (БХД) проведе XVI Национален конгрес по хирургия с международно участие. Форумът се състоя между 4 и 7 oктомври 2018 г., в к.к. „Златни пясъци“.

Днес обаче Ви представяме специален коментар – с проф. Росен Маджов, който е първият българин, оглавил престижната организация European Society of Surgery:

За пръв път българин оглави European Society of Surgery

Проф. Маджов, бяхте един от активните участници на провелия се XVI Национален конгрес по хирургия с международно участие, както и председател на Българско хирургическо дружество (БХД) допреди няколко години. Бихте ли споделили с какви впечатления останахте от тазгодишния форум на БХД?

Радостното е, че се продължава традицията, която поддържаха предходните председатели на БХД, за разширяване на спектъра, на кръга на участниците в конгреса. Дава се път и на младите кадри, а не само на водещите началници на клиники и отделения. Младите специалисти също имаха възможност да споделят своя опит и да изнесат доклади.

Освен това, друга положителна тенденция, която бих отбелязал е, че продължават и контактите с международни, водещи клиники, като техни представители участваха във форума ни като гост-лектори. Това определено допринася за повишаване нивото на българската хирургия, а и същевременно е свидетелство и за това, че те имат уважение и респект към колегите от България; за това, че нивото у нас не е по-ниско от тяхното, напротив, ние се движим по техните стандарти. Естествено, има места, където все още трябва да се стремим повече, но като цяло смея да кажа, че сме над средното ниво в областта на хирургичната медицинска помощ, която се оказва в България.

Анонсирахте една много добра новина за цялата общност. През следващата година сте домакини на един сериозен форум.

Това е една инициатива на European Society of Surgery. За наша радост, от няколко номинации, бях избран като кандидатура за президент на European Society of Surgery за следващия мандат, което е също признание за българската хирургия, за това, че един българин е включен в ръководството на тази престижна организация. Преди това самият аз участвах като член на Борда на директорите в European Society of Surgery, но за първи път бе избран българин за президент на тази асоциация.

Кандидатствахме да проведем XXIII конгрес в България, с любезното и активно съдействие на ректора на МУ-Варна – проф. Красимир Иванов. В крайна сметка решихме това да бъде съвместно с Националния конгрес по колопроктология, който се провежда с активното участие и на Българско хирургично дружество, в лицето на встъпилия вече в длъжност проф. Бойко Коруков. Т.е. аз ще бъда председател, а те – почетни председатели на този конгрес, което също смятам, че ще допринесе за издигане на авторитета като цяло на Българско хирургично дружество и на българските хирурзи.

Изборът Ви за президент на European Society of Surgery е може би най-голямото признание на толкова високо ниво за страната ни. Какво е предизвикателството пред Вас?

В кръга на шегата, още ми е трудно да го осъзная, но както вече споменах – от много години съм член на Борда на директорите на European Society of Surgery. Това е сериозна организация, с много сериозни постове в Европейската комисия. Самият факт, че към European Society of Surgery е Бордът на хирургията, която провежда изпитите за призната специалност по хирургия в ЕС, говори достатъчно добре за нивото и реномето на тази организация. Естествено, в ЕС има и много други хирургични организации, по специалности, но това е една от най-реномираните асоциации, със седалище Брюксел. Генералният секретар на организацията в момента е от Полша.

Какво е Вашето пожелание към колегите Ви и към цялата хирургическа общност?

Опитваме се, ако можем да задържим младите колеги, но за съжаление това е много трудно. Както и сами виждате, за жалост, много от нашите колеги след завършване на образованието си и придобиване на специалност, напускат България. Причината е, че заплащането и признанието на техния труд тук, за съжаление не съответстват на това, което те би трябвало да получат. Аз неколкократно съм казвал, че от нашите клиники във Варна имаше няколко души, които заминаха да работят във водещи клиники в Германия, Швейцария и пр. Как да спрем тези хора?!

Снимка: Здравен навигатор-Хирургия

 

още от Избор на редактора